Ирландската полиция съобщи в петък, че е извършила 34 ареста за безредиците в Дъблин през нощта и че могат да последват нови протести, след като петима души бяха намушкани, включително три малки деца и това предизвика рядко срещано насилие в столицата, предава "Ройтерс".

Полицията охранява ограбените магазини, докато пожарникарите гасят превозни средства в самия център на Дъблин рано в петък след часове на безредици, които полицейският комисар Дрю Харис каза, че очаква да доведат до още много арести.

Полицията обвини крайнодесни агитатори за започване на насилието, след като малка група антиимигрантски протестиращи пристигнаха на мястото на нападението до главната улица на улица О'Конъл и се сблъскаха с полицията.

Полицията не коментира националността на мъжа, задържан във връзка с нападенията, но веднага се появиха спекулации онлайн, че той е чужденец.

"Не сме виждали подобна ситуация с обществения ред досега", каза Харис на пресконференция, добавяйки, че в петък в града ще има много засилено полицейско присъствие.

"Мисля, че видяхме елемент на радикализация. Видяхме група хора, които буквално вземат напръстник, пълен с факти, правят вана от омразни предположения и след това се държат по начин, който е опасен и разрушителен за нашето общество."

На полицаите бяха необходими няколко часа, за да си възвърнат контрола, след като група местни младежи се присъединиха към протестиращите, един от които издигана табела с надпис "Животът на ирландците има значение", съпроводен от мнозина които крещяха "разкарайте ги, вън". Тълпата нарасна до около 200-300 души.

Гражданите бяха призовани да стоят далеч от големи части на града по време на разгара на насилието. Харис каза, че 13 магазина са повредени или ограбени, 11 полицейски коли са повредени и унищожени заедно с три автобуса и един трамвай. Един полицай е тежко ранен.

Пожарната бригада в Дъблин съобщи, че пожарникарите са продължили да гасят запален трамвай на улица О'Конъл в петък сутринта и да обезопасяват мястото на инцидента. Градският транспорт е възстановен, но с ограничения в района.

Барикади бяха издигнати по някои търговски улици, където трябваше да се проведат разпродажбите за Черния петък. Полицията стоеше на стража пред магазин Foot Locker със счупени прозорци, който беше ограбен по време на безредиците. Предната част на хотел Holiday Inn беше закована с дъски.

Петгодишно дете е прието в спешно отделение, след като е получило сериозни наранявания при намушкване. Харис каза, че момичето остава в много тежко състояние. 

Учителка на около 30 години също е в тежко състояние.

Другите две деца - петгодишно момче и шестгодишно момиче са с по-леки наранявания.

Задържаният от полицията е мъж в края на 40-те години, също лекуван за тежки наранявания и друг заподозрян не се издирва.

Харис каза, че полицията не е изключила нито един мотив, включително дали може да е свързан с тероризъм.

Няма крайнодесни партии или политици, избрани в парламента на Ирландия, но малките антиимигрантски протести нараснаха през последната година.

Правителството преразглежда мерките за сигурност около парламента, след като неотдавнашен протест блокира депутатите вътре.

Нападение с нож над деца предизивика протести в Дъблин

Нападение с нож над деца предизивика протести в Дъблин

Полицията се опитва да овладее положението