Напрежението по улиците на Дъблин продължи да нараства, докато протестиращите не престанаха да се сблъскват с полицията и се насочиха към унищожаване на обществена собственост.

Според издания като RTE, Dublin Live и The Irish Independent, демонстрантите са атакували силите на реда, разбили са няколко витрини, нахлули са в магазини и са подпалили няколко автобуса, коли и дори влак. В резултат на това градският автобусен и трамваен транспорт временно преустанови движението си.

Протестите избухнаха, след като петима души, включително три деца, бяха ранени при нападение с нож в ирландската столица.

Министърът на правосъдието Хелън Макенти призова за "спокойствие" и осъди атаките срещу полицията. "Няма да толерираме малък брой да използват ужасяващ инцидент, за да всяват разделение", каза тя, според Irish Times.

Намушкванията са извършени в ранния следобед пред училище на Parnell Square East в центъра на града. Полицията съобщи, че петгодишно момиче, жена на около 30 години и мъж на около 50 години са получили сериозни наранявания, като на момичето е оказана спешна медицинска помощ. Момче на пет години и момиче на шест години са настанени с по-леки наранявания. Полицията е задържала мъж на около 50 години.

Намушкаха три деца и двама възрастни пред училище в Дъблин

Намушкаха три деца и двама възрастни пред училище в Дъблин

Някои от тях са в тежко състояние

Първоначално полицията изключи терористичен мотив за атаката, но началникът на полицията Харис каза по-късно, че всички възможни мотиви все още са в сила.

Ирландският премиер Лео Варадкар каза в социалните медии, че е бил "шокиран" от новината за намушкването.