Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са подслонени мигранти, в Дъблин, предаде "Ройтерс".

Ирландия се бори с приемането на рекорден брой бежанци, като същевременно е изправена пред недостиг на жилища и така нареченият "палатков град", който изникна близо до правителствени сгради в централния район на Маунт Стрийт в столицата през последната година.

Правителството каза, че "палатковия град" е бил преместен на места южно от Дъблин с устойчиви на атмосферни влияния палатки, душове, храна и охрана.

Ирландският премиер осъди погромите и обеща последствия за виновните

Ирландският премиер осъди погромите и обеща последствия за виновните

След като слух за нападение на мигрант доведе до ранени и големи щети

Премиерът Саймън Харис коментира преди преместването, че е важно те да не се върнат. "Ние не живеем в страна, в която импровизираните бедняшки квартали могат просто да се развиват", каза той.

Рано сутринта полицията беше натоварила повечето от живеещите в лагера на автобуси. Синият брезент, който висеше над палатките за допълнителна защита, беше свален, а палатките - премахнати.

В Дъблин имаше протести на по-малките общности срещу мигрантите, които бяха настанени в хотели и хостели, докато до голяма степен никой не обръщаше внимание на хората, които живееха в палатки в града.

Много протести срещу миграцията бяха мирни, но крайнодесни активисти нападнаха полицията в Дъблин миналата година, след като петима души, включиелно три деца, бяха намушкани с нож от мъж, който ирландските медии определиха като алжирски гражданин. 

Намушкаха три деца и двама възрастни пред училище в Дъблин

Намушкаха три деца и двама възрастни пред училище в Дъблин

Някои от тях са в тежко състояние

Шестима души бяха арестувани миналата седмица след сблъсък с полицията в сграда в град Уиклоу, южно от Дъблин, която е предназначена за настаняване на мигранти.

Правителствената агенция, която отговаря за настаняването на мигрантите, през декември м.г. започна да раздава палатки на някои новопристигнали, след като квартирите свършиха.

Ник Хендерсън, ръководител на Ирландския съвет за бежанците, каза, че според него хората от палатките от Маунт Стрийт ще бъдат настанени в по-големи палатки.

Хендерсън каза пред националната телевизия RTE, че от съвета винаги са критикували използването на всякакъв вид палатки понеже не всички отговарят на "основните нужди на хората".

Ирландската полиция извърши 34 ареста след безредиците в Дъблин

Ирландската полиция извърши 34 ареста след безредиците в Дъблин

Полицията не коментира националността на мъжа, задържан във връзка с нападенията