Джихадисти от „Ислямска държава" са свалили боен самолет на сирийската армия до ключово военно летище в южната част на Сирия, съобщава „Франс прес", позовавайки се на Сирийския център за човешки права.

Самолетът е свален източно от летище Khalkhalah - единствената военновъздушна база в провинция Суейда. Там се намира малцинството друзи, което избягва кръвопролитната война в Сирия, допълват от центъра.

Активистката група допълва, че не знае каква е съдбата на екипажа на самолета. Обаче в профили на поддръжници на групировката в „Туитър" се отбелязва, че джихадистите са заловили пилота.

Държавната телевизия на Сирия, позовавайки се на военен източник, информира, че самолет е „катастрофирал заради технически проблеми по време на учения" до Khalkhalah и че продължава издирването на пилота.

При първата голяма атака в провинцията „Ислямска държава" се опита да щурмува летището на 11 април. Правителствените войски успяха да задържат контрола над базата, която се намира до голяма магистрала между Дамаск и град Суейда, който е в ръцете на правителството.

През февруари терористичната организация свали йордански боен самолет, който участва в международната коалиция срещу „Ислямска държава". Пилотът беше заловен и изгорен жив от терористичната организация.