Палестински бойци и сирийски бунтовници си върнаха контрола над по-голямата част от бежански лагер в Дамаск, който вчера падна в ръцете на „Ислямска държава". Това съобщава Сирийският център за човешки права, предаде „Ал Арабия".

Центърът добави, че редица въоръжени групи в лагера Ярмук в южната част на Дамаск „успяха да си върнат контрола над всички райони, които бяха окупирани от „Ислямска държава".

Палестинските въоръжени формирования, подкрепяни от местни бунтовници, атакуваха джихадистите от „Ислямска държава" още вчера.

Сирийски бунтовници навлязоха в лагера и помогнаха на палестинците да изтласкат „Ислямска държава" след ожесточени сражения", поясниха от центъра.

Ануар Абдел Хади, директор по политическите въпроси към Организацията за освобождение на Палестина в Дамаск, каза, че „Ислямска държава" е изтласкана „до периферията" на лагера.

Той добави, че шестима души са убити, а 17 са ранени.

Сирийският център за човешки права уточни, че „Ислямска държава" все още контролира „някои райони" и че трима души са загинали.

Преди в лагера имаше 150 хиляди палестински бежанци и сирийци. Той беше окупиран от правителствените сили повече от година. ООН обяви, че има около 18 хиляди души в него към момента, от които 3 500 деца.

Лагерът е изграден за палестински бежанци след Арабско-израелската война през 1948 година. Той се намира на шест километра от центъра на Дамаск.