„Ислямска държава" е убила най-малко 2 154 души в Сирия от юни 2014 година, когато групировката обяви халифат на контролираната от нея територия. Това съобщава Сирийският център за човешки права, предаде Ройтерс.

Предимно са убити сирийци чрез обезглавяване, хвърляне на камъни или с огнестрелно оръжие при небойни ситуации, подчертаха от центъра и призоваха Съветa за сигурност на ООН да действа.

Продължаваме да призоваваме Съвета за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия за спиране на убийствата на синове на сирийския народ, въпреки глухотата на членовете пред писъците от болка на сирийския народ, се казва в съобщение на организацията.

„Ислямска държава" формира свои съдилища в градовете и селата в Ирак и Сирия, където е валидно ислямското право.

От центъра добавиха, че в посочените данни влизат убити при боеве, цивилни и също 126 членове на „Ислямска държава", които са се опитали да избягат или са били обвинени в шпионаж. Не се включват няколко обезглавени чуждестранни журналисти и йорданският пилот, който беше изгорен жив от групировката. Стотици хора се смята, че са отвлечени от терористичната организация.