"Ислямска държава" в Афганистан ще бъде способна да нападне Съединените щати след едва шест месеца и има намерение да го направи. Това обяви високопоставен служител на Пентагона пред Конгреса, по оценка на американските разузнавателни служби, съобщава "Ройтерс".

Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, предупреди, че Афганистан все още може да представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ, дори след поражението й в близо 20-годишната война през август.

"Нашата оценка е, че талибаните и ИДИЛ са смъртни врагове. Така че талибаните са силно мотивирани да преследват "Ислямска държава", отбеляза той и допълни, че трябва да бъде изяснено дали талибаните са способни ефективно да се борят срещу екстремистката групировка след изтеглянето на американските военни през лятото.

За талибаните "Ислямска държава" не била заплаха, а "главоболие"

За талибаните "Ислямска държава" не била заплаха, а "главоболие"

Ислямска държава" не се ползвала с подкрепата на афганистанския народ

"Ислямска държава" извърши самоубийствени атентати и други нападения след превземането на Афганистан от талибаните през август, в опит да попречи на талибаните да наложат закон и ред.

Според Кал ИДИЛ има "няколко хиляди" бойци.

По негови думи групировката "Ал Кайда" в Афганистан е по-сложен проблем, предвид връзките й с талибаните. Възстановяването на капацитета й за нападение срещу САЩ би й отнело "година или две".

Кал посочи и че Съединените щати все още нямат споразумение със съседни на Афганистан страни за приемане на войски за борба с тероризма.

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Този път кървавата баня е в южния град Кандахар