Терористи от "Ислямска държава" отново влязоха в сирийския град Кобани и водят ожесточени боеве с кюрдски милиции, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Гардиън".

Сирийската държавна телевизия отбелязва, че ислямистите са навлезели от Турция. Анкара опровергава.

Градът, който се намира на турската граница, беше превзет от кюрдски сили през януари, след месеци на боеве с „Ислямска държава", които контролираха преди това населеното място. Сега терористичната организация предприе нова офанзива към Кобани, придружена от взривяване на кола бомба до границата, отбелязват от центъра.

Десетки са загинали, а най-малко 70 са ранени при експлозията и последвалите стълкновения. Сред ранените има много деца и жени.

Атентатор самоубиец от „Ислямска държава" се взриви в район, близо до границата с Турция. Ожесточени боеве избухнаха след това в центъра на града, има тела по улиците, подчертаха от центъра.

Представител на кюрдските милиции потвърди, че е взривен автомобил с експлозиви и че терористите са атакували града от три направления. В края на миналата година „Ислямска държава" се бори четири месеца преди да превземе Кобани, но кюрдските сили, подкрепяни от международната коалиция, си осигуриха контрола над града през януари след символична победа над джихадистите.

По-късно стана ясно, че втора бомба е била взривена в града.

Хиляди хора, които напуснаха града преди няколко месеца, се върнаха през последните седмици в Кобани.

В последно време кюрдските милиции напредват от провинция Алепо към съседната провинция Ракка, бастион на „Ислямска държава".

По-рано стана ясно, че бойци от „Ислямска държава" са завзели райони от североизточния сирийски град Хасака.