Въоръженото крило на палестинската групировка "Ислямски джихад" в Газа публикува видео в четвъртък, показващо възрастна жена и младо момче, които са сред около 240 заложници, заловени от въоръжени бойци, които нападнаха Израел на 7 октомври, пише руската служба на "Би Би Си".

Групировката заяви, че е готова да освободи тези двама заложници по хуманитарни и медицински причини, след като бъдат изпълнени съответните условия. Не се дават повече подробности.

Израел не направи незабавен коментар.

Базирани в Газа палестински екстремисти заловиха заложниците по време на нападение срещу южните израелски общности, при което бяха убити около 1400 израелци и чужденци, съобщи израелската армия.

Смята се, че огромното мнозинство е в ръцете на Хамас, но "Ислямски джихад", по-малка въоръжена група в Газа, която е съюзник на управляващото движение на територията, каза по-рано, че държи най-малко 30 пленници.

Във видеото възрастната жена споделя, че децата й липсват. "Надявам се, че ще успея да ги видя следващата седмица. Ние сме щастливи и здрави и искаме всички да са щастливи", каза тя, седнала в инвалидна количка.

Видеото е третият филм със заложници, освободен от екстремисти от Газа, които досега са освободили четирима пленници - последната двойка и двойка 85-годишни жени, които се завърнаха в Израел на 23 октомври.

Израел обяви „тактически паузи” в Газа

Израел обяви „тактически паузи” в Газа

IDF публикува в социалните медии X, че тези тактически паузи са ограничени по време и площ.