Испански съдия оттегли обвиненията за бунт срещу бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон за ролята му в незаконното отцепване на региона през 2017 г., което доведе до най-сериозната политическа криза в Испания от десетилетия. Това съобщи Асошиейтед прес.

Съдията от Върховния съд Пабло Ларена предприе стъпката, тъй като влезлите в сила промени в испанския закон за бунт означават, че той вече не обхваща предполагаеми нарушения. Съдът обаче не свали обвиненията в присвояване и неподчинение.

Това означава, че Пучдемон и неговите сътрудници, които избягаха от страната преди пет години, все пак ще трябва да бъдат съдени, ако се върнат, макар и за престъпления, които носят по-малка присъда. Пучдемон живее в Белгия, където е член на Европейския парламент.

Каталунски политик призна, че движението за независимост се провали

Каталунски политик призна, че движението за независимост се провали

Съдии в Мадрид в понеделник потвърдиха присъдата на каталунски съд

Усилията на испанското правителство да го екстрадира са се провалили досега и не е ясно дали промените биха могли да увеличат шансовете той да бъде върнат обратно.

Миналия месец испанските законодатели одобриха противоречиви реформи на престъпленията бунт и присвояване в ход на управляващата лявоцентристка коалиция в Испания да запази парламентарната подкрепа на про-независима каталунска партия и да намали напрежението в богатия регион.

Бунт и злоупотреба бяха сред основните обвинения срещу девет от 12-те каталунски активисти и политици, подкрепящи независимостта, които бяха осъдени за ролята си в едностранна декларация за независимост от Испания, издадена на 27 октомври 2017 г., след незаконен референдум за отделяне.

Испанският премиер Педро Санчес издаде частично помилване на деветимата сепаратисти миналата година, освобождавайки ги от затвора в Испания, след като прекараха три години зад решетките, излежавайки присъди, вариращи между девет и 15 години.