Испанската католическа църква заяви в петък, че ще компенсира жертвите на сексуално насилие дори в случаи, които не са решени, тъй като свещеникът-нарушител е починал, което представлява промяна от предишната й позиция, предава Ройтерс.

В случаите, когато няма присъда, "ние също ще платим, ако извършителят е починал или ако има гражданска давност", каза на пресконференция Франсиско Гарсия Маган, генерален секретар на Испанската епископска конференция.

"Това ще трябва да бъде разгледано за всеки отделен случай. И ако се стигне до това морално заключение, тогава ще има това морално обезщетение", добави Гарсия Маган, след като обяви, че испанските епископи единодушно са одобрили "интегрален план" за обезщетение на жертвите.

Църквата досега отказваше да компенсира жертвите в случаите, когато насилникът е починал, което се случва често, защото много от тези случаи са в по-далечното минало.

Испанската католическа църква се намира в центъра на скандал след забележително медийно разследване през 2021 г., което разкри широко разпространено насилие от страна на свещеници в Испания. Той следва други скандали със сексуално насилие, засегнали Католическата църква в редица страни, включително Съединените щати, Ирландия и Франция.

Проучване, публикувано миналия месец, което е част от доклад на испанския омбудсман по правата на човека, установи, че 0,6% от 8000 респонденти казват, че са били малтретирани, нараствайки до 1,1%, когато се включват и случаи с миряни, които са работели като учители в католически училища.

Докладът на омбудсмана също така критикува Църквата, че не сътрудничи напълно на разследването и че се стреми да "минимизира явлението".

Над 100 са действащите свещеници в Португалия, заподозрени в сексуално насилие над деца

Над 100 са действащите свещеници в Португалия, заподозрени в сексуално насилие над деца

Най-малко 4815 деца са били сексуално малтретирани за 70 години