Саудитска Арабия е разрешила на индийската авиокомпания Air India полети от Делхи до Тел Авив, като за първи път саудитците позволяват на полети до Израел да използват тяхното въздушно пространство, съобщават израелски медии.

Разрешението означава, че продължителността на полетите от Индия до Израел ще бъде съкратена с два часа и половина в сравнение с използвания понастоящем маршрут.

Новият маршрут ще позволи на авиокомпанията да намали разходите за гориво и да продава по-евтини билети на пътниците.

Air India неотдавна поиска от летищните власти на Израел слотове за заминаващи полети, започвайки от 20 март. Авиокомпанията чака окончателно одобрение, преди да отвори полетите за резервации.

Новият маршрут на Air India от Делхи до Тел Авив е първото конкретно и публично доказателство за затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

В продължение на 70 години саудитското въздушно пространство е затворено не само за израелски самолети, но и за онези от други страни, които имат полети към Израел. През последните десетилетия са известни само два полета, които са летели директно от Саудитска Арабия до Израел: американският президентски самолет Air Force One с президентите Джордж У. Буш и Доналд Тръмп.