Историци обвиниха лидера на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд, че е перифразирал Адолф Хитлер, пише АФП.

Според историците Гауланд е перифразирал Хитлер в материал за вестник, в който той говори за "глобализирана класа", която, по думите му, заплашва всичко добро в неговата родина.

В коментар за съботното издание Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Гауланд пише, че "глобализираната класа" окупира позициите в основните организации от международни кооперации, през медии до университети. Същите окупирали и места в ключови политически партии.

"Почти всичките членове (на "глобализирана класа" - бел. ред.) живеят в големите градове, говорят добър английски, и когато те се преместят от Берлин в Лондон или Сингапур за нова работа, те намират подобни жилища, къщи, магазини и частни училища навсякъде", казва Гауланд.

По думите му членовете на тези групи се социализират само вътре в групите, но го правели културно разнообразно. Тези хора нямали никаква по-специална привързаност към родината си.

"Алтернатива за Германия" се зарече да се бори с "инвазията на чужденци"

"Алтернатива за Германия" се зарече да се бори с "инвазията на чужденци"

"Ние искаме различна политика"

Историкът Волфганг Бенц, който е известен изследовател на нацистката епоха, коментира думите на Гауланд. Според историка казаното от политика прилича поразителни много на реч на Хитлер от 1933 година.

По думите му приликите са толкова явни, че изглежда сякаш шефът "Алтернатива за Германия" е държал речта на Хитлер на бюрото си, докато е писал коментара за вестника. Гауланд просто модернизирал малко критицизма на Хитлер, допълва историкът.

В речта си от 1933 година Хитлер пише за "малка, безкоренна, международна клика".
По думите на Хитлер това са хората, "които са у дома едновременно никъде и навсякъде, които никъде нямат почва, на която са израснали, но които днес живеят в Берлин, в Брюксел утре, в Париж на следващия ден и после отново в Прага или Виена, или Лондон, и които се чувстват вкъщи навсякъде".
В този момент някои в залата се извиква "евреите!".

Бенц е категоричен, че в материала си Гауланд демонстративно следва изказа на Хитлер.

Крайнодесните в Германия настояват за разследване на Меркел заради мигрантите

Крайнодесните в Германия настояват за разследване на Меркел заради мигрантите

Според тях тя е нарушила закона

Според друг историк - Михаел Волфзон - фактът, че Гауланд използва тези думи е много притеснителен.
По този начин той демонстрирал на привържениците на "Алтернатива за Германия", че познавал речите на Хитлер и прехвърлял в днешно време върху противниците на партията антиеврейските нападки на фюрера.

"Алтернатива за Германия" зове Меркел да подаде оставка

"Алтернатива за Германия" зове Меркел да подаде оставка

Ние сме доволни, че "Зелените" няма да управляват, коментира Гауланд