Висш представител на властта в Украйна обяви, че атаката от 9-и август в авиобазата „Саки“ в Крим е началото на контранастъплението им на юг, съобщава ISW (Институтът за изследване на войната).

От Института се позовават на изказване на украински висш служител пред Politico на 10 август, който отговорил утвърдително на въпроса дали атаката в Крим е началото на планираната контраофанзива на Украйна.

Британският военен министър: Експлозията в "Саки" не е предизвикана от фас

Британският военен министър: Експлозията в "Саки" не е предизвикана от фас

Бен Уолъс е убеден, че украинските военни са в правото си да се целят в руската военновъздушна база в Крим.

Очаква се, че украинската армия ще води интензивни боеве през август и септември, като те най-вероятно ще предопределят изхода от следващата фаза на войната. Украинският президент Володимир Зеленски също отбеляза на 10 август, че войната е започнала с Крим и ще трябва да приключи с Крим – с неговото освобождаване.

От своя страна представителите на руските власти звучат по-скоро объркани в отговорите си за атаката на 9-и август срещу военновъздушната база „Саки“ в окупирания Крим. Сателитните снимки потвърждават обявеното от военновъздушните сили на Украйна, че при атаката в „Саки“ са унищожени минимум осем руски самолета.

Това обаче противоречи както на руските твърдения, че експлозиите не са резултат на нападение, така и на информацията, че при инцидента няма повреден нито един самолет. Снимковият материал, който публикуваха руските медии и който също бе заснет със сателит, бе придружен от противоречащи си сюжети.

Руското министерство на отбраната обяви на 9-и август, че боеприпасите в склада на летището „Саки“ са били взривени поради небрежност, а не в резултат на нападение, както и че при инцидента няма повредени самолети.

Лошо съхранение на боеприпаси - причина за експлозията в авиобазата "Саки"

Лошо съхранение на боеприпаси - причина за експлозията в авиобазата "Саки"

Руската страна не би си признала, че взривът е причинен от украински обстрел

Руският блогър Рибар коментира на 10-и август, че най-вероятно експлозията не е била причинена от ракетен удар, а поради небрежност и неспазване на правилата за безопасност. Рибар сподели и друга версия – допусна, че е възможно инцидентът да е причинен от малък хеликоптер с бомба, атакувал намиращ се наблизо паркинг.

Според ISW различните версии в руските медии и сред руските блогъри говорят за две неща - или че в руското министерство на отбраната не са могли да стигнат до общо заключение какво точно се е случило на авиобазата „Саки“, или Кремъл не е успял достатъчно успешно да координира информационната си стратегия, за да разсее категорично всякакви допускания, че Украйна е извършила успешна атака над зоната, контролирана от Русия.

Предполага се, че руските части в авиобазата вече са наясно какво точно се е случило, но вероятно все още не знаят как точно украинската армия е извършила атаката.