Великобритания все още не е установила причината за вчерашните експлозии в руската военновъздушна база в Крим, но със сигурност не смята обяснението на Русия за правдоподобно.

Това обяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Би Би Си. Той отпътува за Дания за конференция, посветена на помощта за Украйна.

Бен Уолъс е съорганизатор и домакин на конференцията #CopenhagenUkraine за сътрудничество с Украйна в Северна и Източна Европа в четвъртък, заедно с министрите на отбраната на Украйна и Дания.

Уолъс е убеден, че украинските военни са в правото си да се целят в руската военновъздушна база в Крим.

Зеленски: Крим е украински и никога няма да се откажем от него

Зеленски: Крим е украински и никога няма да се откажем от него

Докато руснаците са в Крим, Черно море не е сигурно

Военновъздушните сили на Украйна твърдят, че девет руски самолета са били унищожени при взривовете във вторник, въпреки че официални лица в страната не поеха публично отговорност.

Междувременно Москва отрече да има повредени самолети или атака при инцидента в "Саки". Оттам само потвърдиха, че има един загинал и най-малко 13 ранени.

Според официалните власти в Русия става дума за човешка грешка, която се дължи на нарушения на правилата за пожарна безопасност.

В същото според британския министър на отбраната е ясно, че експлозиите в руската военновъздушна база в Крим не са причинени от някой, който е изпуснал цигара, като така той отхвърли обясненията на Москва за взривовете.

По думите му е очевидно, че причината за огъня не е изпуснат фас, тъй като той не би могъл да предизвика две големи експлозии едновременно, които не са съвсем една до друга.

Увеличава се броят на пострадалите при взрива в Крим
Обновена

Увеличава се броят на пострадалите при взрива в Крим

Русия отрича повреди на авиационна техника при експлозиите

В същото време Уолъс обърна внимание, че е малко вероятна версията, че експлозиите са резултат от украински удар с ракети, дадени от Запада на Украйна.

Уолъс смята, че е още много рано да се разбере причината за инцидента във въздушната база "Саки".