Институтът за изследване на войната (ISW) предполага, че руските нашественици ще се съсредоточат върху офанзиви в Бахмут и около Донецк, но няма да имат успех.

Това това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на ISW.

Руските сили вероятно ще предпочетат настъпателни операции по посока на Бахмут и около град Донецк за сметка на усилията за превземане на Северск и Славянск.

Донецк: HIMARS уби 53 украински военнопленници, 75 са ранени
Обновена

Донецк: HIMARS уби 53 украински военнопленници, 75 са ранени

Русия нарече удара "кървава провокация", Украйна обвини руските сили

Руските командири вероятно се опитват да използват неотдавнашните успехи в Новолуганска област, за да подсилят настъплението срещу Бахмут от изток. Предполага се, че усилията им около Донецк са насочени към изтласкване на украинските сили от артилерийската зона на града.

Възможно е те да се стремят да спечелят колкото се може повече позиции в Донецкия регион преди планираните референдуми през септември.

Институтът смята, че е много малко вероятно руските офанзиви да завършат с превземането на Бахмут или на запад от Донецк, дори ако успеят да превземат градовете Авдеевка и Пески.

Нито Русия, нито Украйна са представили нови доказателства за причината и отговорността за смъртта на украинските военнопленници в затвора "Оленовка" в окупираната Донецка област. Руските официални лица увеличават броя на загиналите на 50 души и публикуват списък на загиналите военнопленници.

Украинският генщаб: Боеве на север и югоизток от Бахмут

Украинският генщаб: Боеве на север и югоизток от Бахмут

Най-горещите точки от последните часове са край Соледар, Семигория и Кодема

Украински официални лица заявиха, че все още не могат да проверят списъка, и призоваха за международно разследване.

ISW не може да потвърди естеството и причината за инцидента, въпреки че е по-вероятно той да е причинен от руски сили.

Основни изводи на анализаторите на института:

Руските сили проведоха сухопътни нападения в района на Бахмут и около град Донецк, както и югозападно от Изюм. Едно нападение източно от Бахмут постигна ограничен успех.

Окупаторите не провеждат сухопътни нападения в района на Северск, което показва, че са намалили приоритета на операциите в района.

Сателитни снимки показват руски подкрепления, концентрирани близо до украинската граница по сухопътна линия, водеща към Изюм.

Украинските войски са предотвратили руско нападение в Херсонска област с превантивни артилерийски удари.

Украински официални лица твърдят, че повредата на железопътен мост над река Днепър край Херсон е направила невъзможно за руските войски да попълнят позициите си на западния бряг на реката с железопътен транспорт.

Геолокализирани сателитни изображения показват струпване на руска армия между 19 юни и 28 юли в Уразово, Белгородска област, на 12 км източно от границата.

ISW: На фокус са Северск и Бахмут

ISW: На фокус са Северск и Бахмут

Руснаците не са се отказали от Одеса, предупреждава анализаторът на ISW Наталия Бугаева

Възможно е руските сили да увеличават военната си техника в този район, за да подкрепят настъпление от Изюм на запад, тъй като струпването на техника е само на 55 км североизточно от руските сухопътни линии при Купянск, които се свързват както с Изюм, така и с населените места на юг от град Харков.

Освен това институтът съобщава, че на 30 юли руските окупационни власти са провели планиран форум "Ние сме с Русия" в Херсонския държавен университет, продължавайки да създават условия за фалшифициран референдум в окупираните територии на Херсонска област.