Представители на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), продължават да изразяват различни мнения относно възможността Украйна да използва оръжия, предоставени от Европа, за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Върховният комисар на ЕС Жозеп Борел заяви на 30 август, че решението за отмяна на тези ограничения зависи от всяка държава членка на ЕС поотделно, тъй като не всички държави от ЕС са предоставили на Украйна оръжия с голям обсег.

Чешкият президент Петр Павел заяви на 30 август, че Украйна трябва да реши как да използва предоставените й от Запада оръжия в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации (ООН).

Естонският министър на отбраната Хано Певкур призова западните партньори да премахнат ограниченията върху възможността на Украйна да използва предоставените от Запада оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Полският заместник-министър на отбраната Павел Залевски заяви на 30 август, че Полша подкрепя премахването на ограниченията върху способността на Украйна да нанася удари на далечни разстояния по военни цели в Русия, като използва оръжия, предоставени от Полша.

Украйна използва магистрали като писти за своите F-16

Украйна използва магистрали като писти за своите F-16

По този начин Киев се опитва да намали рисковете

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни заяви на 29 август, че Италия няма да позволи на Украйна да използва предоставени от Италия оръжия за нанасяне на удари по военни цели на руска територия, тъй като нито НАТО, нито Италия са във война с Русия.

Съобщава се, че Италия е доставила на Украйна ракети Storm Shadow.

Съобщава се, че Обединеното кралство се стреми да позволи на украинските сили да използват предоставените от Обединеното кралство ракети Storm Shadows за удари по територията на Русия, но забраните на САЩ не позволяват на Обединеното кралство да направи това едностранно.

За Чехия не е проблем Украйна да спре руския петрол през "Дружба"

За Чехия не е проблем Украйна да спре руския петрол през "Дружба"

Това може да се случи от януари

Отказът на Италия да разреши на Украйна да използва предоставените от нея ракети Storm Shadows за такива удари предполага, че украинските сили може да се наложи да спазват различни правила за използване на един и същ тип ракети в зависимост от държавата на произход.

ISW вече е оценявала, че различните политики на западните съюзници по отношение на използването на оръжия усложняват логистиката на украинските сили, които трябва внимателно да се ориентират в произхода и насоките на оръжията, за да спазват специфичните правила.

Украйна удари две петролни бази и оръжеен склад в Русия

Украйна удари две петролни бази и оръжеен склад в Русия

Нападението е причинило пожар в едно он депата

Руски източници твърдят, че на 30 август украинските и руските сили са постигнали незначителни успехи в Курска област.

Руските държавни агенции за социологически проучвания отчитат ограничено нарастване на вътрешното недоволство на руснаците към президента Владимир Путин и руските власти на фона на украинското нахлуване в Курска област.

Венецуела екстрадира в Русия колумбийски граждани, които са се сражавали като членове на украинската армия, което демонстрира засилващото се руско-венецуелско сътрудничество и венецуелската подкрепа за войната на Русия.

Най-големият проблем на Украйна - страхът на съюзниците от ескалация

Най-големият проблем на Украйна - страхът на съюзниците от ескалация

Повечето от партньорите на Киев се страхували да обсъждат бъдещето на Русия

Унгария и Русия продължават да задълбочават двустранното си сътрудничество.

На 30 август украинският президент Володимир Зеленски уволни генерал-лейтенант Николай Олешчук от поста командващ на украинските военновъздушни сили.

ЦРУ: Украйна иска да задържи завзетата руска територия

ЦРУ: Украйна иска да задържи завзетата руска територия

Очакваната руска контраофанзива ще бъде трудна

Наскоро руските сили напреднаха край Сватве, Покровск и град Донецк.

Френският Le Monde съобщи на 30 август, че около 100 наемници от руската частна военна компания "Медвед" са отпътували от Буркина Фасо, за да се присъединят към руските сили, сражаващи се в Курска област.