Украйна използва различни трикове, за да защити изтребителите си F-16 от руски атаки. Например, според френския телевизионен канал LCI, вместо да се използват военни бази, за излитане и кацане се използват участъци от пътища или магистрали.

"Вместо да правят излитания от военни бази, войниците от украинската армия са подготвили някои участъци от пътища, които обикновено се използват от леки и товарни автомобили", отбеляза телевизията.

Според бившия военен пилот Ксавие Тютелман, който е предоставил на телевизионния канал потвърждаващ видеозапис, украинските военни са премахнали централните разделители и са сменили асфалта на тези пътища.

По този начин Украйна се опитва да намали рисковете изтребителите да бъдат поразени от руските системи за противовъздушна отбрана, тъй като, отбелязва LCI, местоположението на украинските военни бази е добре известно на Москва.

Френският генерал Мишел Яковлев, който е поканен като експерт, отбелязва, че подобни методи са били използвани в миналото в други държави.

Бойната авиация на Украйна има нов командир

Бойната авиация на Украйна има нов командир

Рокади след разбиването на Ф-16

Въпреки това той предупреди, че излитанията в такива условия са по-рисковани, отколкото на традиционните писти, проектирани и обозначени да приемат самолети.

Вечерта на 29 август стана ясно, че един от украинските изтребители F-16 се е разбил по време на масиран руски удар на 26 август. По-късно Генералният щаб на ВСУ потвърди загубата на самолета F-16 и смъртта на пилота.

Вече е известно, че пилот на самолета е бил Олексий Мес с повиквателен знак Moonfish ("Лунна риба"). именно Moonfish е един от двамата украински пилоти, които активно лично лобираха на Запад за доставката на F-16 за Украйна.

Вторият беше Андрий Пилшчиков, известен с повиквателния си знак "Сок" (Juice), той загина преди година по време на сблъсък на учебни самолети.

Припомняме, че в понеделник, 26 август, Русия атакува Украйна с множество ракети и дронове, като това е една от най-големите атаки на руските сили, като на 27 август украинският президент Володимир Зеленски каза, че изтребители F-16 са били използвани за отблъскване на атаката в понеделник и са показали добри резултати.

На 4 август Зеленски обяви, че Украйна е започнала да използва F-16 за операции в страната, като така потвърди дългоочакваното пристигане на произведените в САЩ бойни самолети, които пристигнаха на 31 юли.