Украинските пилоти започнаха да изпълняват операции с F-16 в рамките на държавата. Това заяви президентът Володимир Зеленски, което потвърждава пристигането на произведените в САЩ изтребители, предаде "Ройтерс". 

Зеленски обяви използването на F-16, за което Киев отдавна лобира и се срещна с военни пилоти във въздушна база.

"F-16 са в Украйна. Ние го направихме. Гордея се с нашите момчета, които владеят тези самолети и вече са започнали да ги използват за нашата страна", каза Зеленски на място, което властите поискаха от "Ройтерс" да не разкрива от съображения за сигурност.

Пристигането на реактивните самолети е крайъгълен камък за Украйна след много месеци чакане, въпреки че остава неясно колко са налични и какво ще е влиянието им за подобряване на противовъздушната отбрана и на бойното поле.

От своя страна Русия обеща да свали изтребителите и се цели в бази, в които може да се помещават.

Украйна получи първата партида изтребители F-16

Украйна получи първата партида изтребители F-16

Не е ясен броят на получените машини

Създадени от Lockheed Martin, F-16 бяха в списъка с желания на Украйна от дълго време поради тяхната разрушителна мощ и глобална наличност. Те са оборудвани с 20-милиметрово оръдие и могат да носят бомби и снаряди.

Пред репортери на пистата на летището Зеленски каза, че Украйна все още няма достатъчно пилоти, обучени да използват F-16, или достатъчно от самите самолети. "Положителното е, че очакваме допълнителни F-16... много момчета сега тренират", каза той.

Но е важно че съюзниците на Киев са намерили начини да разширят програмите за обучение и възможностите както за украинските пилоти, така и за инженерните екипи, каза още президента.

Преди това Украйна разчиташе на застаряващ флот от военни самолети от съветската ера, които са превъзхождани от по-напредналия и много по-многоброен флот на Русия, която използва това предимство, за да нанася редовни ракетни удари с голям обсег на територията на Украйна, а също и да нанася удари по украинските фронтови позиции с хиляди управляеми бомби.

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Време е да обърнем играта

"Това е новият етап от развитието на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна", посочи Зеленски и добави, че е направено много за преминаването на украинските сили към нов авиационен стандарт - западната бойна авиация. 

Все пак остава неясно с какви ракети са оборудвани самолетите. Според военни анализатори по-големият обсег на ракетите би им позволил да имат по-голямо въздействие на бойното поле.

Володимир Зеленски каза, че така се надява да лобира съюзнически съседни държави да помогнат за прихващане на руски ракети, изстреляни към Украйна чрез разговори в платформата на Съвета Украйна-НАТО.

"Това е друг инструмент и аз искам да го изпробвам, за да могат страните от НАТО да говорят с Украйна за възможността малка коалиция от съседни държави да сваля вражески ракети", каза той. "Мисля, че това решение вероятно е трудно за нашите партньори, те винаги се страхуват от прекомерна ескалация, но ние се борим с това", добави още Зеленски.

Шест нидерландски F-16 пристигнаха в Украйна

Шест нидерландски F-16 пристигнаха в Украйна

Скоро се очаква втора партида от Дания