Руският президент Владимир Путин ще се опита да разшири конвенционалните военни операции, за да задържи окупираните преди това територии и да създаде условия за прекратяване на западната подкрепа за Украйна.

Това съобщи в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че е малко вероятно руският диктатор да ескалира с тактически ядрени оръжия, освен при внезапен срив на руската армия, който би позволил на украинските сили да напреднат на целия театър на военните действия.

Путин задушава генералите чрез своите псета Пригожин и Кадиров

Путин задушава генералите чрез своите псета Пригожин и Кадиров

Руски опозиционер разкрива тайни от Кремъл

"Също така е много малко вероятно Путин да се стреми към пряк военен конфликт с НАТО", изтъква ISW.

Според експерти руският президент ще продължи да намеква за възможността да използва ядрени оръжия и да заплашва Алианса. По този начин той ще се опита да спре помощта, която Западът ще предостави на Украйна през зимата.

"Тази прогноза се основава на две оценки. Първо, Путин създава условия за продължаване на хвърлянето на зле обучени руски войски директно в бойните действия в Украйна в обозримо бъдеще, вместо да преустанови операциите за възстановяване на ефективни военни сили. Второ, теорията за победата на Путин се основава на използването на суровата зима, за да се сломи волята на Европа", се обяснява в доклада.

Институтът за изследване на войната допълва, че наскоро приключилата частична мобилизация в Руската федерация навежда на мисълта, че руският диктатор възнамерява да продължи война и през 2023 г.

Усилията на Русия за създаване на сили ще се осъществяват в рамките на няколко предвидими периода от време. Путин обяви, че "частичната мобилизация" на резервистите е приключила. тази декларация означава, че по принцип руските военни ще спрат да призовават резервисти и вместо това ще се съсредоточат върху завършването на кратките им периоди на обучение, преди да ги изпратят да се бият в Украйна.

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да използва "мръсна бомба"

ISW по-рано оцени, че повечето от останалите призовани резервисти ще пристигнат на театъра на военните действия през следващите няколко седмици.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че продължаващите усилия за мобилизация на резерва ще се изразяват в подновяване на усилията за набиране на "доброволци", вероятно в доброволчески батальони - усилия, които до голяма степен бяха отложени по време на "частичната мобилизация". Русия вероятно ще се бори да попълни бързо новите "доброволчески" части след призоваването на резерва и бягството на стотици хиляди руснаци, които се опасяваха от тези призовки.

Така продължаващите опити за създаване на "доброволчески" части вероятно ще генерират малка значима бойна мощ и ще бъдат разпределени в продължителен период от време.

Частичната мобилизация и усилията за набиране на доброволчески батальони са още едно доказателство, че руската армия не разполага с останали неангажирани сухопътни сили, които да изпрати. Руската армия обаче вероятно няма да може да задържи призованите наборници в районите за обучение за повече от шест месеца, тъй като следващото полугодишно призоваване на наборници обикновено започва около 1 април 2023 г.

Готвачът на Путин иска да има своя частна бойна авиация

Готвачът на Путин иска да има своя частна бойна авиация

Путин показва, че иска да унищожи Украйна

Следователно наборните военнослужещи, призовани от 1 ноември 2022 г., вероятно ще бъдат разпределени в бойни и поддържащи части в Украйна и ще започнат да пристигат на бойното поле около май 2023 г.

Руските военни обаче вероятно ще сметнат за необходимо да изпратят тези наборници в части в Украйна в края на шестмесечния период на първоначалното им обучение, тъй като едва ли ще има достатъчно функционални бойни части в родните пунктове в Русия, които да ги приемат. Руската армия е ангажирала изцяло наличните си сухопътни части в Украйна в поредица от усилия за генериране на сили, както вече съобщиха експертите от ISW.

Британското разузнаване обаче е скептично доколко зле обучени резервисти и деморализирани новобранци ще променят ситуацията на бойното поле.