Продължаващото публично отсъствие на върховния лидер Али Хаменей може би възпрепятства усилията на служителите на режима да разработят последователен отговор на продължаващите протести срещу режима. Аятолах Хаменей не е говорил за протестите, нито се е появявал публично от 21 септември, вероятно поради влошеното си здравословно състояние.

Това се посочва в анализ на ситуацията в Иран на Института за изучаване на войната (ISW).

Неназован ирански служител заявил пред "Ройтерс", че вътрешнорежимните разногласия относно наследяването на върховния лидер и управлението на протестите разделят елита на режима.

19 загинали при нападение срещу полицейски участък в Иран

19 загинали при нападение срещу полицейски участък в Иран

Не е ясно има ли връзка с протестите след смъртта на иранка при арест

Това разделение предполага, че Хаменей не изпълнява обичайната си роля да сплотява режима по време на криза.

Възможно е отсъствието на Хаменей да окуражава отделни представители на духовенството, особено в Кум, да критикуват и да оказват по-открит натиск върху режима. На 17 септември двама висши духовници - аятолах Мустафа Мохагх Дамад и аятолах Асадолах Баят Занджани - правят изявления, в които критикуват държавните служби за сигурност за смъртта на Махса Амини.

На 25 септември аятолах Хосейн Нури Хамедани призовава режима да се вслуша в оплакванията на хората.

76 загинали при протестите в Иран

76 загинали при протестите в Иран

Напрежението след смъртта на младата жена продължава

На 30 септември персийскоезичната медия "Зейтун" публикува изявление, за което се твърди, че е направено от студенти и преподаватели от семинариите в Техеран, Машхад и Кум, в което се осъждат Хаменей и репресиите на режима срещу протестите.