Използването от страна на Русия на произведени в Иран безпилотни самолети не предизвиква асиметрични ефекти по начина, по който това се случва с украинското използване на предоставени от САЩ системи HIMARS, и е малко вероятно да повлияе значително на хода на войната.

Това се посочва в дневния обзор на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Алексей Хромов заяви на 6 октомври, че руските сили са използвали срещу Украйна общо 86 ирански безпилотни летателни апарата Shahed-136, 60% от които украинските сили вече са унищожили.

Вторият човек в Херсон предложи на Сергей Шойгу да се застреля

Вторият човек в Херсон предложи на Сергей Шойгу да се застреля

Поредният критичен глас срещу кремълската върхушка

Както ISW съобщи вчера, изглежда, че руските сили не насочват тези дронове към асиметрични възли в близост до бойното поле. Те са използвали много безпилотни летателни апарати срещу граждански цели в тиловите райони, вероятно с надеждата да предизвикат страх в цивилното население чрез терор.

Подобни усилия не се увенчават с успех. Говорителят на командването на украинските ВВС Юрий Игнат заяви, че руската армия все по-често използва произведените в Иран дронове, за да запази запасите си от високоточни ракети.

Ако са верни твърденията на анонимен служител на американското разузнаване от края на август, че Иран вероятно ще предостави "стотици" безпилотни самолети на Русия, руските сили вероятно са използвали досега немалък процент от доставките на Shahed-136.

На 6 октомври украинските сили вероятно са продължили контраофанзивни операции в североизточната част на Харковска област близо до Купянск и операции за застрашаване на руските позиции по пътя Кременна-Сватово в западната част на Луганска област.

Руските войски вероятно установяват отбранителни позиции в горната част на Херсонска област след пропадането на руската линия в североизточен Херсон.

Британското разузнаване: Русия ще отбранява Херсон до последно

Британското разузнаване: Русия ще отбранява Херсон до последно

Там се прехвърлят нови части

На 6 октомври руските войски продължават наземните атаки в Донецка област и вероятно постигат постепенни успехи в района на Бахмут.

Частната военна компания "Вагнер" обяви създаването на свой частен канал в Telegram на 6 октомври, което показва, че финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин може би иска да има ясно изразен собствен глас, за да се конкурира с милиблогърите и евентуално с чеченския военачалник Рамзан Кадиров, които имат свои собствени канали в Telegram.

"Пристигнахме от Ада. Ние сме ВАГНЕР - нашият бизнес е смъртта, а бизнесът върви добре", гласи посланието на частната армия.

Middle East Eye: ЧВК "Вагнер" масово набира наемници в чужбина

Middle East Eye: ЧВК "Вагнер" масово набира наемници в чужбина

Предлага се двойно заплащане, за да се бият в Украйна

Създаването на група за Вагнер, в която да се споделят "нецензурирани материали от фронта", може да е отчасти инструмент за набиране на персонал, но вероятно е и опит да се създаде официално средство, чрез което Пригожин и неговите съюзници да влияят пряко върху информационното пространство по същия начин, по който Кадиров и руските националистически милблогъри използват Telegram.