Руският президент Владимир Путин призова за руска социална и икономическа мобилизация, напомняща тази на Съветския съюз по време на Втората световна война. Това се случи по време на неговата реч на 2 февруари. Путин присъства на събитието "Всичко за победата" в завода "Тулаточмаш" в Тулска област и популяризира усилията на Русия да го разшири до публика от 600 представители на различни професии от цяла Русия.

"Всичко за победата" е лозунг от съветската епоха, който съветските власти първо използват по време на Гражданската война в Русия и след това - при Втората световна война. Целта им е да насърчат мобилизацията на съветската индустрия и общество.

Путин заяви, че работниците от отбранителната промишленост в момента работят под този лозунг, точно както техните дядовци и прадядовци. Съвременните работници са доказали, че са достойни за тези предци, които са спечелили срещу нацистка Германия и Европа, за да създадат съветската победа от 1945 г.

Това сочи в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, убеден Путин

Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, убеден Путин

Дори дори съветското въоръжение не изоставало от чуждестранните оръжия

Путин последва своите съветски предшественици в пренебрегването на критичната роля, която изигра американската отбранителна индустрия в улесняването на съветската победа чрез програмата Lend-Lease. По-рано Кремъл се позовава на митовете за Великата отечествена война (Втората световна война), за да увери обществеността, че военните усилия ще доведат до огромна човешка сила и оборудване за победата в Украйна, както направи Съветският съюз за Червената армия срещу Нацистка Германия.

Намекът на Путин за пълната мобилизация на Съветския съюз по време на Втората световна война не означава непременно, че той възнамерява да изведе Русия до такава военновременна основа, но въпреки че той може да подготвя руската общественост за по-широка икономическа или военна мобилизация.

Изтеглен е руски законопроект за промени в мобилизацията

Изтеглен е руски законопроект за промени в мобилизацията

Според ново правило, вече горната възраст за чужденци с руско гражданство е 50 години

Путин заяви, че Русия значително се разширява и подкрепя в достатъчна степен военните усилия в Украйна. Той твърди, че индустрията разполага с 6000 руски предприятия и 3,5 милиона работници в страната. Още 10 000 предприятия са свързани.

Путин заяви, че през предходните 16 месеца руската отбранителна индустриална база е създала 520 000 нови работни места; увеличила е производството на бронирана защита за персонала с коефициент 2,5; и  производството на бронирани превозни средства и друго оборудване за комбинирани бойни действия с неопределен процент.

Путин също многократно подчерта, че Русия разширява отбранителната си индустриална база с технологични иновации и адаптация като приоритет. Той твърди, че всички най-нови оръжия на Русия превъзхождат тези на страните от НАТО.

Така повтори изводите, които направи украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний изрази в публикацията си от 1 февруари, в което подробно описва стратегия за търсене на предимство над руската армия чрез технологични иновации и адаптация.

Русия постепенно мобилизира силите си в опит да изпълни оперативните изисквания в Украйна, без да причинява още смущения в и без това обсадената икономика на Русия.

Това усилие, макар и доста под общата мобилизация, отговори на много руски изисквания за поддържане на руските операции в Украйна. Руските усилия постигнаха този ефект отчасти чрез способността на Русия да доставя оборудване от своите партньори и да преоборудва руската икономика за целите на военното производство. Русия обаче все още не е разширила своята дейност до точката, в която ще може да спре да разчита на страни партньори за осигуряване на критични материали. Остава неясно колко още Русия може да мобилизира, без да предприеме значителни и вероятно непопулярни действия предвид постоянните икономически и човешки ограничения на Русия.

Колкото по-дълго обаче Русия поддържа инициативата на бойното поле в Украйна, толкова повече руската армия ще има възможност да оптимизира руското производство и потребление на определени материали. Запазването на инициативата на бойното поле може също така да позволи на Кремъл да избере да разшири Русия над провеждането на широкомащабни настъпателни усилия, които ще изискват значителни материали.

Русия намира начин да заобиколи санкциите за технологии на бойното поле

Русия намира начин да заобиколи санкциите за технологии на бойното поле

Санкциите трябва да бъдат прилагани по-добре - включително западните компании да проследяват собствените си продукти

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на 2 февруари, че руските сили запазват стратегическата инициатива по цялата фронтова линия в Украйна. Това е забележително отклонение от предишното характеризиране на Шойгу на руските операции като активна отбрана.

Шойгу заяви по време на конферентен разговор с руското военно ръководство, че руските сили напредват и подобряват позициите си по фронтовата линия. Руският президент заяви на 16 януари, че руските сили имат пълно превъзходство в Украйна след неуспешната украинска контранастъпление. Двамата последователно омаловажаваха локализираните руски настъпателни операции през октомври и декември 2023 г., характеризирайки руските операции в Украйна като "активна отбрана". ISW оцени по това време, че руските власти може да са се опитвали да смекчат очакванията относно способността на руската армия да направи оперативен значителен напредък, особено около Авдеевка, където руските сили започнаха локализирана офанзива през октомври 2023 г.

Промяната при Путин и Шойгу предполага, че руските власти може да придобиват увереност в способността на руската армия да постигне значителен оперативен напредък. Може да има връзка и с президентските избори в Русия през март 2024 г. ISW продължава да оценява, че руските сили са си върнали инициативата в по-голямата част, но не са превзели инициативата на бойното поле в област Херсон.

Разследванията с отворен код показват, че руските сили се възползват от недостига на боеприпаси и неспособността на Украйна да води достатъчна контрабатарейна война. Базираната в Украйна организация Frontelligence Insight заяви на 1 февруари, че руските сили преди това са установили стационарни артилерийски огневи позиции за дълги периоди от време от края на 2022 г. до началото на 2023 г., когато недостигът на боеприпаси е ограничил украинските способности за контрабатарейна война.

"Не се мотайте": Шойгу пришпорва за повече производство на военна техника

"Не се мотайте": Шойгу пришпорва за повече производство на военна техника

Руският военен министър с упреци, че не се произвежда достатъчно самоходна артилерия

Frontelligence заяви, че руските сили са започнали да концентрират своята артилерия по подобен начин през януари 2024 г., което предполага, че украинските сили отново изпитват недостиг на артилерийски боеприпаси, което прави почти невъзможно да защитават селищата от руски атаки. Западни и украински официални лица наскоро подчертаха нуждата на Украйна от боеприпаси.

ISW продължава да оценява, че това ще създава несигурност в украинските оперативни планове, което може да принуди украинските сили да вземат трудни решения относно приоритизирането на определени сектори от фронта.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър повтори на 1 февруари, че руският президент Владимир Путин многократно е посочил, че не е променил целите си да завладее и подчини Украйна. Милър отхвърли предложението на руския президент Владимир Путин от 31 януари за създаване на демилитаризирана зона в Украйна като неискрено по време на пресконференция на 1 февруари.

Милър заяви, че би било донякъде трудно да има демилитаризирана зона в Украйна, когато руските сили продължават да действат в Украйна и че Путин е давал да се разбере отново и отново, че не е изоставил своите максималистични цели в Украйна, които Оценките на ISW са равносилни на пълна украинска и западна капитулация. Милър заяви, че ако Русия наистина иска да прояви интерес към демилитаризирана зона в Украйна, тя трябва да започне с демилитаризиране на районите, където в момента има руски сили.

Путин подчерта идеята за демилитаризирана или буферна зона по време на среща на 31 януари и заяви, че най-важната цел на руските сили в целия театър е да прокарат фронтовата линия по-дълбоко в Украйна, за да извадят руската територия - включително окупираната Украйна - от обхвата на украинските фронтови артилерийски системи и предоставените от Запада системи за голям обсег.

Руските блогъри и ултранационалистически фигури продължават да се представят като безпристрастни и конструктивни критици на руската армия в противопоставяне на официалните източници на Кремъл в руското информационно пространство. Известен руски блогър заяви на 2 февруари, че руските власти трябва да изменят руския Наказателен кодекс, за да накажат руски граждани и военнослужещи, които дезинформират руските власти и военно командване. Бившият ръководител на "Роскосмос" (Руската космическа агенция) и окупационен сенатор от Запорожка област Дмитрий Рогозин обяви в отговор, че ще подготви законопроект за изменение на руския Наказателен кодекс.

Руски блогъри често критикуват командирите на бойното поле, че лъжат военното командване, като подават неточни положителни доклади. Пропагандистът на Кремъл Владимир Соловьов обвини руските блогъри на 2 февруари, че подчертават руските загуби и недостатъци на бойното поле, например чрез кадрите, публикувани на 30 януари, показващи как украинските сили унищожават колона с размер на рота от настъпващи руски превозни средства и танкове близо до Новомихайловка, Донецка област.

Няколко руски блогъри разкритикуваха Соловьов в отговор, като се застъпиха за това да се позволи на блогърите да споделят конструктивна критика за руските операции в Украйна, за да се предотвратят ненужни смъртни случаи.

Кремъл активно цензурира някои руски блогъри през последните месеци заради критики срещу руските операции в Украйна. Това вероятно ще засили автоцензурата сред руските източници.