Украински източници съобщиха, че руските власти може би се готвят да анексират области в Южна Украйна като "Таврийска губерния" и че руските власти създават условия за анексиране чрез подготовка на референдум в окупираните области.

За това предупредиха от Института за изследване на войната.

Според сценария за Таврийска губерния левият бряг на Херсонска област и част от Запорожка област ще бъдат директно присъединени към Руската федерация, вероятно като едно цяло.

Припомняме, че след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум през 2014 г. е провъзгласена суверенна Република Крим и приета в състава на Русия. Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.

В Херсон Русия вече подготвя референдума

В Херсон Русия вече подготвя референдума

Очакват се заявка за референдум и за Запорожие, Донецк и Луганск

Възможно е руските сили да планират провокация в Запорожската атомна електроцентрала.

Руските сили продължиха настъпателните операции в и около Лисичанск.

Руските сили постигнаха незначителни успехи източно от Бахмут по магистрала Е40 и може би се опитват да се подготвят за пряко настъпление към Бахмут.

Руските военни продължиха настъпателните операции за настъпление към Славянск от северозапад близо до границата между Харков и Донецка област.

Руските агресори продължават да участват в настъпателни операции северно от град Харков, което показва, че Кремъл има териториални амбиции отвъд Донбас, които ще продължат да отнемат жива сила и оборудване, потенциално за сметка на настъпателната мощ по по-важните оси на настъпление.

Руските сили продължиха да укрепват отбранителното си присъствие по южната ос в Херсон.

Шефът на британската армия: Русия ще е по-опасна за Европа, както и да свърши войната

Шефът на британската армия: Русия ще е по-опасна за Европа, както и да свърши войната

Всяка почивка щяла да е само временна