Изглежда, че руските военни сили все повече набират по-възрастни руски доброволци, за да поддържат продължаващите усилия за криптомобилизация.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 9 октомври руският опозиционен вестник "Верстка" съобщи, че източник от неуточнено руско военновъздушно подразделение (ВДВ), действащо в Херсонско направление, е заявил, че 40% от новобранците и мобилизирания персонал на подразделението са на възраст над 50 години, а над 75% от новия персонал е на възраст над 50 години.

"Верстка", позовавайки се на неуточнено длъжностно лице от град Москва, заявява, че половината от руските военни доброволци от град Москва са на възраст над 45 години.

"Верстка" също така съобщава, позовавайки се на данни от руското опозиционно издание "Медиазона", че във войната в Украйна между януари и септември 2024 г. са загинали 2475 руски военни доброволци на възраст над 45 години - с 18% повече от загиналите руски доброволци на възраст над 45 години през цялата 2023 г.

Неуточнен високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви на 9 октомври, че руските сили са понесли над 600 000 жертви от началото на пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. - значително увеличение в сравнение с предишна оценка на американското разузнаване, според която руските сили са понесли около 315 000 жертви в Украйна към декември 2023 г.

Руските части в Курска област извършиха успешна контраатака

Руските части в Курска област извършиха успешна контраатака

Това потвърдиха източници от двете страни на фронта

Съобщава се, че на 9 и 10 октомври украинските сили са нанесли удари по склад за дронове "Шахед" в Краснодарския край и по склад за боеприпаси в Република Адигея.

Според съобщенията руските сили са ударили три граждански кораба, акостирали в украински пристанища от 5 октомври насам, вероятно като част от засиления руски военен, политически и икономически натиск, целящ да подкопае доверието в украинския зърнен коридор, подкрепата на Запада за Украйна и да подтикне Украйна към преждевременни преговори.

"Таймс": Великобритания праща военни инструктори в Украйна

"Таймс": Великобритания праща военни инструктори в Украйна

Планът е малки групи британски военни инструктори да отидат в Западна Украйна

Украинските сили наскоро напреднаха край Торецк. Руските сили наскоро напреднаха в Курска област и край Часов Яр, югоизточно от Покровск и югозападно от град Донецк.

На 8 октомври иранско издание, свързано с бившия командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) генерал-майор Мохсен Резаи, твърди, че Русия е предоставила на Иран система за противовъздушна отбрана С-400 и ескадрила изтребители Су-35, но не предоставя доказателства за това твърдение.