Британските власти обмислят възможността да изпратят в Украйна военнослужещи, които да обучават украински войници, пише вестник "Таймс", позовавайки се на информирани източници.

Според тях планът е малки групи британски военни инструктори да отидат в Западна Украйна, за да осигурят интензивно основно обучение на новобранците, преди да отидат на фронта.

Това би решило някои от логистичните проблеми, свързани с изпращането на украински войници в британски бази за обучение, и би спестило средства, твърдят двама източници, запознати с преговорите.

"Бихме могли да проведем [обучението] там по-бързо и то ще бъде много далеч от фронтовата линия, на изолирани места, така че рискът ще бъде много по-малък", каза един от тях.

Британските войници също така ще усвояват бойни умения от украинските военни и ще имат възможност да изпробват най-новите оръжия, добави източникът.

Изпращането на военни инструктори в Украйна не е на дневен ред за ЕС

Изпращането на военни инструктори в Украйна не е на дневен ред за ЕС

Броят на украинските войници, обучавани в ЕС, ще бъде увеличен

Вестник "Таймс" припомня, че от началото на пълномащабната руска инвазия във Великобритания вече са били обучени десетки хиляди украински войници.

ЕС не препоръчва изпращане на военни инструктори в Украйна, засега

ЕС не препоръчва изпращане на военни инструктори в Украйна, засега

Русия може да възприеме военно присъствие на ЕС на украинска земя като провокация

Украинският президент Володимир Зеленски посети резиденцията на британския премиер на "Даунинг стрийт" в рамките на европейската си обиколка в четвъртък, където проведе разговори с Киър Стармър, както и с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте.