Руските сили продължават да са в оперативна пауза, но продължават да се прегрупират и преоборудват. Атаките им имат за цел да създадат условия за бъдещи наземни офанзиви, затова и атаките им са ограничени и проучвателни.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW) припомня, че оперативната пауза не означава прекратяване на атаките и че графикът на руските военни не е ясен.

В ежедневната си сводка анализаторите поставят акцент върху информацията, че Иран ще предостави на Русия "няколкостотин безпилотни летателни апарата". Новината съобщи вчера съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. Няма информация в какви срокове ще бъдат осъществени тези доставки, но вероятно това ще стане още през юли.

Освен че Иран ще предостави безпилотни самолети, способни да носят оръжие, и ще обучи руските сили да ги използват. Руските военни блогъри и военни кореспонденти отдавна критикуват Кремъл за неефективните мерки за въздушно разузнаване и коригиране на артилерийския огън поради липсата на безпилотни летателни апарати.

Взривове в Луганск

Взривове в Луганск

Фронтовата линия вече се мести на 70-80 км от Луганск

Други точки от доклада на ISW:

  • Руските сили проведоха ограничени и неуспешни наземни нападения северно от Славянск и източно от Сиверск.
  • Руските сили продължиха да нанасят въздушни и артилерийски удари в района на Бахмут и Авдиевка.
  • Руските сили проведоха множество неуспешни наземни нападения северно от град Харков.
  • Руските сили вероятно са извършили атака под фалшив флаг срещу Запорожката атомна електроцентрала в окупирания Енергодар, Запорожка област.
  • Руски и украински източници съобщават, че при украински удари са убити няколко руски офицери в град Херсон на 10 юли.
  • Украинските сили продължават да нанасят удари по руски складове за боеприпаси по южната ос.
Зеленски убеден, че Русия е близо до поражение в Украйна

Зеленски убеден, че Русия е близо до поражение в Украйна

Сега Украйна не само прилага стандартите на НАТО, но и може да участва в разработването на нови стандарти, отчете президентът

Британските военни също предупреждават, че фронтът в Донбас най-вероятно ще се съсредоточи върху Северск и Долина през следващата седмица. По този начин руските сили ще се опитат да подготвят пътя си за настъпление срещу Славянск и Краматорск, които "вероятно остават основните цели на настоящата фаза на операцията".

В ежедневния доклад на Министерство на отбраната на Великобритания се поставя акцент върху ситуацията в окупираните от Русия области. Кремъл продължава да се опитва да подкопава легитимността на украинската държава и засилва опитите на установи собствено управление и административен контрол.

На фронта в Донбас Русия вероятно ще продължи да се опитва да подкопава легитимността на украинската държава и да засилва собственото си управление и административен контрол върху окупираните части на Украйна. За това свидетелстват примери за развитие на следвоенната администрация, както и указът на Путин за опростени процедури за получаване на руско гражданство от украинците.

Антируските настроения в окупираните територии обаче водят до все по-голям брой атаки спрямо колаборанти и убийства на проруски, а и директно на руски служители. Британските военни посочват като пример атентат от 11 юли в автомобил на ръководителя в село Велики Бурлук, Харковска област.

"Интензивността на нападенията срещу официални лица вероятно ще продължи да се увеличава, което ще изостри и без това значителните трудности, пред които са изправени руските окупатори, и може да увеличи напрежението върху вече отслабените военни сили и сили за сигурност", пише британското разузнаване.