Спешната дискусия на 19 септември сред руските подставени лица за необходимостта Русия незабавно да анексира Луганска и Донецка области (голяма част от последните не са под контрола на Русия) предполага, че продължаващата северна контраофанзива на Украйна плаши прокси силите. Законодателните органи на прокситата на Русия в окупираната Украйна, Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), призоваха всяко свое ръководство "незабавно" да проведат референдум за признаването на ДНР и ЛНР за руски поданици.

Така започва ежедневния си доклад за ситуацията на фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Руската пропагандистка и главен редактор на RT Маргарита Симонян говори възторжено за призива, наричайки го "кримския сценарий". Тя написа, че като признае окупираната украинска земя за руска територия, Русия може по-лесно да заплаши НАТО с ответни удари за украински контраатаки, "развързвайки ръцете на Русия във всички отношения".

Този подход е непоследователен. Руските сили не контролират цялата Донецка и Луганска области. Украинските удари в анексирания от Русия Крим ясно демонстрират, че украинските атаки срещу незаконно анексираната от Русия територия не предизвикват автоматично руско отмъщение срещу НАТО, както Симонян иска да повярва на своите читатели. Частичното анексиране на този етап също би поставило Кремъл в странната позиция да изисква украинските сили да освободят "руска" територия и унизителната позиция да не е в състояние да наложи това искане. Остава много неясно дали руският президент Владимир Путин би бил готов да се постави в такава връзка за съмнителната полза от улесняване на заплашването на НАТО или Украйна с ескалация, която е малко вероятно да предприеме на този етап.

Руското ръководство може да не разполага с начини да се опита да спре украинските сили, докато напредват през река Оскил в Луганска област. Кремъл може да вярва, че частичното анексиране може да доведе до набиране на допълнителни сили както от Русия, така и от новоанексираната украинска територия. Руските сили отчаяно се опитват да мобилизират допълнителни сили от всички потенциални източници, за да попълнят своите силно деградирали и деморализирани части, но се оказаха неспособни да генерират значителна бойна мощ, както ISW многократно писа.

Зеленски: Русия вече изпада в паника на бойното поле

Зеленски: Русия вече изпада в паника на бойното поле

Предупредихме, че руските войници в Украйна имат само две възможности, припомни украинският президент

Тази последна дискусия за анексиране също така пропуска други части на окупираната от Русия Южна Украйна, в които Кремъл преди това планираше фиктивни референдуми за анексиране. Готовността да се откаже от обещанието за привличане на всички окупирани области в Русия по едно и също време би било значително отстъпление за Путин в очите на твърдолинейните провоенни групи, които той изглежда ухажва. Остава да се види дали той е готов да се компрометира вътрешно по такъв начин. Прокситата на Кремъл в Донбас, от друга страна, редовно изпреварват съобщенията на Кремъл и може би са го направили отново, докато се борят да запазят окупираната си територия в лицето на успешната и продължаваща контраофанзива на Украйна.

Последните успехи на украинската контраофанзива допълнително намаляват и без това лошия морал сред руските части, които се смятаха за елитни преди 24 февруари. Независимата беларуска медия Vot Tak публикува изображения на прихванати документи, оставени от руски войници от поделение 31135 на 1-ви мотострелкови полк на 2-ра гвардейска мотострелкова дивизия, тъй като те масово бягат от Изюм.

Подписаните документи (с дата 30 август, преди контранастъплението на Украйна в Харков на 7 септември) включват писмени молби до командирите на поделение 31135 да уволнят авторите на писмата поради постоянна "физическа и морална умора".

Украинското разузнаване твърди, че 90% от личния състав на 1-ви мотострелкови полк е написал осъдителни доклади за състоянието на морала още на 23 май 2022 г.

2-ра гвардейска мотострелкова дивизия е една от трите дивизии на 1-ва гвардейска танкова армия, която преди настоящата война в Украйна се смяташе за водещата механизирана сила на Русия и трябваше да бъде ключова сила на Русия в широкомащабна конвенционална война с НАТО.

Прихванатите писма показват проблеми с морала сред най-елитните части на Русия и влошаването на конвенционалните способности на Русия срещу НАТО.

ISW: Русия прави опит за организирано изтегляне в западен Херсон

ISW: Русия прави опит за организирано изтегляне в западен Херсон

За да избегнат хаотичното бягство както стана в Харковска област

Украинските сили вероятно са продължили напредъка си на източния бряг на река Оскил на 19 септември. Руски военен блогър твърди, че руските войски са унищожили украинска групировка в Дворчно, селище на левия бряг на река Оскил близо до границата между Харков и Луганск и приблизително 40 км южно от руската граница.

Друг руски източник по подобен начин отбеляза, че руските сили са унищожили украински понтонен преход близо до Дворчно и че руски диверсионни и разузнавателни групи действат в района.

Тези непотвърдени руски твърдения предполагат, че украинските войски са продължили ограничени и локализирани операции за пресичане на река Оскил и заплаха за руските позиции на противоположния бряг. Руски източник освен това отбеляза, че украинските войски укрепват групировката си в Харковска област, използвайки пленени руски танкове Т-72, ​​което предполага, че първоначалната паника от контранастъплението е накарала руските войски да изоставят по-висококачествено оборудване в изправност, а не повече повредено оборудване, оставено от руските сили, оттеглящи се от Киев през април, което допълнително показва тежестта на руското поражение.

Украинските сили вероятно са продължили настъпателните операции по линията Лиман-Ямпил-Билохоривка на 19 септември. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин твърди, че се водят боеве в Ярова, на 20 км северозападно от Лиман, потвърждавайки, че украинските войски вероятно са напреднали на изток от предишните превзети позиции в Святогорск.

Руски източници твърдят, че руските сили все още контролират Ямпил и Лиман, но украински диверсионно-разузнавателни групи действат по цялата линия Лиман-Ямпил-Билохоривка.

Геолокирани бойни кадри потвърждават, че украинските войски са си върнали Билогоривка, която се намира по протежение на границата на Донецка и Луганска област и на 20 км от района Лисичанск-Северодонецк.

Украински военни запазиха своето оперативно мълчание по отношение на напредъка на украинските операции в Южна Украйна на 19 септември, отбелязвайки, че руските сили продължават да полагат усилия за подобряване на отбранителните си позиции.

Украински източници съобщават за продължаващи украински удари по руските тилови райони и комуникационни линии. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинските сили са унищожили руски складове за боеприпаси в Николаевска област (вероятно близо до фронтовите позиции), два неуточнени командни пункта и руска система за електронна война в град Херсон.

Украйна удари сгради на окупационната власт в Херсон по време на важно заседание

Украйна удари сгради на окупационната власт в Херсон по време на важно заседание

Има загинали и ранени

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергей Братчук съобщи, че украинските сили са унищожили два руски склада за боеприпаси в Благодатно (северозападно от град Херсон) и в самия град Херсон на 18 септември.

Сателитните изображения и местните доклади потвърдиха продължаващите руски усилия за отстраняване на щетите по наземните комуникационни линии (GLOC), нанесени от украинските удари. Сателитни изображения, публикувани на 19 септември, изобразяват руски операции за отстраняване на щетите по язовир Нова Каховка от 16-18 септември, след като украинските удари частично срутиха моста над язовира на 2 септември.

Украински и руски източници идентифицираха три области на кинетична активност на 19 септември: северозападно от град Херсон, близо до украинското предмостие над река Инхулец и в северната част на Херсонска област близо до Олхине. Руски милиблогъри съобщиха, че фронтовата линия не се е променила северозападно от град Херсон на 19 септември, а украински официални източници съобщиха, че украинските сили са консолидирали своите тактически позиции по фронта.

Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинските войски са отблъснали руските разузнавателни групи в района на Архангелско (северната част на Херсонска област).

Кадри от социалните мрежи отделно потвърдиха присъствието на бойци от частната военна компания Вагнер в Арханхелске на 19 септември.

Руските сили не са извършили наземни атаки в Запорожка област западно от Хуляйполе и продължиха рутинния обстрел срещу украинските позиции на 19 септември.

Франция към Лавров: Ситуацията в АЕЦ Запорожие е критична

Франция към Лавров: Ситуацията в АЕЦ Запорожие е критична

Външният министър на Франция призова Иран да приеме ядрената сделка - няма да има нищо по-добро

Украинската регионална военна администрация в Запорожие съобщи, че руските сили са обстрелвали критична инфраструктура и жилищни райони в цялата област.

Ръководителят на украинската Запорожка областна държавна администрация Александър Старух съобщи, че руските ракети С-300 са поразили трансформаторна подстанция и няколко села в централната Запорожка област.

Официалните украински сили съобщиха за няколко руски удара по град Николаев и околните райони на 19 септември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че шест ракети С-300 и три ракети Смерч (MLRS) са поразили промишлени и граждански съоръжения в град Николаев на 19 септември. Руските удари са повредили няколко сгради и сегмент от градската трамвайна мрежа.