Руски и украински официални представители сигнализират за началото на украинската контраофанзива. Институтът за изследване на войната (ISW) не предлага своя оценка на тези сигнали в момента.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 5 юни, че украинските сили са провели "мащабна офанзива" в пет сектора на фронтовата линия в югозападната Донецка област на 4 юни. То твърди, че руските сили са отблъснали всички украински атаки и е възложило на началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов да наблюдава югозападната фронтова линия на Донецк.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр отбеляза на 5 юни, че украинските сили "преминават към настъпателни действия" в някои неуточнени райони на фронта. Маляр добави, че руски източници активно разпространяват информация за украинската контраофанзива, за да отклонят вниманието от руските загуби в Бахмутското направление.

Твърденията на руското МО, че руските сили незабавно са отблъснали украинските контраофанзиви, са в съответствие с предишни фалшиви руски твърдения, направени по време на минали контранастъпления.

Politico: Контранастълението на Украйна започна

Politico: Контранастълението на Украйна започна

Според американски източници, докато Киев не потвърждава

Украинските сили вероятно постигат ограничени победи, въпреки отричането на Москва.

Една успешна контранастъпателна операция може да отнеме дни, седмици или дори месеци, преди резултатът от нея да стане напълно ясен, през което време руските източници може да твърдят, че са я победили, се прави уговорка в дневния анализ на ситуацията на фронта.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на украинските сили в посока Бахмут за постигнатото на 5 юни.

Финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че украинските сили са превзели неуточнена част от Берховка (6 км северно от Бахмут) и критикува руското военно командване за това, че преди това е изтеглило руските сили от язовир Берховски на 12 май, за да защити позициите си в селището.

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Той нарече това "Позор!"

Руски блогъри настояват, че руските сили са отблъснали украинските атаки в посока Соледар (12 км североизточно от Бахмут), вероятно имайки предвид по-широката зона на север и североизток от Бахмут. Блогър твърди, че руските сили са се сражавали с украинските сили близо до Роздоливка (19 км североизточно от Бахмут). Друг блогър твърди, че украинските сили също са атакували руски позиции на неуточнено място в района на Сиверск (31 км североизточно от Бахмут).

Руски блогъри твърдят, че руските сили са отблъснали украинско нападение близо до Майорск (21 км югозападно от Бахмут) и северно от Хорливка (26 км южно от Бахмут).

ISW не е забелязал визуално потвърждение на украинския напредък в Бахмут, свързан с тези ограничени офанзиви на 5 юни.

Легионът "Свобода на Русия" (ЛСР), който извърши нападение в Белгородска област с Руско доброволчески корпус (РДК), публикува снимки, показващи, както се твърди, че силите на ЛСР нанасят удари по руски танкове и бронирани машини близо до контролно-пропускателния пункт Шебекино, на около 7 километра североизточно от Новая Таволжанка. Руското министерство на отбраната заяви на 5 юни, че руските сили и руската гранична служба са отблъснали две атаки близо до Нова Таволжанка на 4 юни, но не отговори на твърдението на РДК, че персоналът на RDK все още действа в селището.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заяви, че чеченските сили са готови да се защитават срещу набези в Белгородска област, вероятно отчасти за да държат силите си извън битка в Украйна. Кадиров заяви на 5 юни, че има 70 000 чеченски военнослужещи, разположени в неуточнени формирования в руската армия, които биха могли да се защитят срещу нападенията в Белгородска област. Кадиров по-специално заяви, че руският "главнокомандващ" - имайки предвид руския президент Владимир Путин - "знае по-добре", но че Кадиров иска да "напомни" на всички, че чеченските части можеха да се справят с "терористи, които нахлуха в Белгородска област". Предложението на Кадиров чеченските сили да действат в Белгородска област следва заповедта на Путин за разполагане на чеченски части в райони по протежение на фронтовата линия на Донецк от 31 май.

Промяната на риториката на Кадиров към предложение чеченските сили да се намесят в Белгородска област може да предполага желание да предпази силите си от участие в битка в по-трудни сектори на фронта. ISW по-рано оцени, че Кадиров изглежда е запазвал сили и не е разполагал сили за участие в широкомащабни настъпателни операции от лятото на 2022 г.

Преди това Кадиров заяви на 26 май, че 7000 чеченски военнослужещи действат в Украйна.

Ако твърденията на Кадиров са почти верни, само около 10 процента от наличните чеченски сили служат в Украйна, но твърденията му е невъзможно да бъдат проверени.

Руският Черноморски флот се опитва да смекчи усложненията с логистична подкрепа в окупирания Крим, като прехвърля ресурси към континентална Русия. Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк съобщи на 5 юни, че руските сили прехвърлят логистичните центрове на Черноморския флот от Севастопол, окупирания Крим, в Новоросийск, Краснодарски край.

Хуменюк заяви, че руските сили преместват логистичните центрове поради широко разпространени проблеми с логистиката и снабдяването с боеприпаси в окупирания Крим.

Хуменюк отбеляза, че руските десантни кораби продължават да маневрират в Черно море и навлизат в Севастопол, но общият център на тежестта на Черноморския флот изглежда се измества към Новоросийск.

Скорошните удари по зони на концентрация на Русия, логистични центрове и транспортни активи в Южна Украйна може да предизвикат повишено безпокойство относно сигурността на Черноморския флот и преместването в Краснодарския край вероятно отчасти отразява този факт.

Пригожин продължава да полага усилия за изостряне на разделението с руското МО. Пресслужбата му публикува видео на 4 юни, на което се вижда как боец на "Вагнер" разпитва руски войник, който се представя като подполковник Роман Веневитин от 72-ра отделна мотострелкова бригада (3-ти армейски корпус). Веневитин признава пред камера, че е наредил на своята част да стреля по превозно средство на "Вагнер" в нетрезво състояние поради собствената си "лична враждебност" към Вагнер. Веневитин изглежда е получил наранявания по лицето по време на залавянето му от Вагнер. Пригожин също така твърди, че персоналът на Вагнер е влязъл в малка престрелка с персонала на руското МО в Семихиря (15 км югоизточно от Бахмут) на 17 май, след като персоналът на МО е стрелял по изтребители на Вагнер, когато те са се опитали да спрат персонала на МО да постави мини в тила на Вагнер.

ЧВК Вагнер задържали руски подполковник

ЧВК Вагнер задържали руски подполковник

Напрежение между Пригожин и руското военно ръководство

Както ISW оцени по-рано, Пригожин продължава да инжектира периодично такива анти руското министерство на отбраната наративи в информационното пространство, за да запази статута си в информационното пространство след кулминацията на офанзивата на "Вагнер" в Бахмут и оттеглянето на "Вагнер" от бойното поле в Украйна. Предположението, че подразделенията, действащи към руското МО, активно стрелят по "Вагнер", докато са в нетрезво състояние, засилва аргумента на Пригожин, че руското МО е бойно неефективна и донякъде нечестна сила.

Руски блогъри реагираха на видеозаписа на подполковник Веневитин със загриженост, което показва, че няколко видни гласа, подкрепящи войната, стават все по-загрижени за разклоненията на разделението между Вагнер и МО. Един известен блогът призова Веневитин да бъде съден от военната прокуратура, което би било нормална практика в такива случаи, но отбеляза, че конфликтът "Вагнер"-MO "продължава да бъде нездравословен".

Тъй като Пригожин продължава усилията си да поддържа информационна значимост, неговите риторични шаради вероятно ще задълбочат още повече разделението между МО и "Вагнер", като по този начин възпрепятстват цялостната бойна ефективност на двете сили и допълнително ще генерират нарастващо недоволство в информационното пространство, което го е подкрепяло.

Съобщава се, че Иран е подписал договори с Русия за предоставяне на Русия на около 1,74 милиона долара боеприпаси за използване в Украйна. Съобщава се, че анонимен източник е показал на Sky News два оръжейни договора между Русия и Иран.

Лондон: Русия изстреля над 300 ирански дрона към Украйна през май

Лондон: Русия изстреля над 300 ирански дрона към Украйна през май

Според британското разузнаване е малко вероятно Русия да е постигнала успех

Първият документ показва проби от артилерийски и танкови боеприпаси на стойност над 1 милион долара с дата 14 септември 2022 г., а вторият документ включва договор за артилерийски снаряди и дула за танкове Т-72 и гаубици на стойност 740 000 долара. Sky News съобщи, че не е успяла независимо да провери автентичността на документите.

Съобщава се, че руските сили подобряват производството на ракети и увеличават запасите от ракети. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че Кремъл продължава опитите за преход на руската икономика към подкрепа на военните усилия чрез подобряване и увеличаване на производството на ракети.

Руската отбранителна индустриална база вероятно не е в състояние да попълни изцяло своите запаси, за да се приспособи към всички ракети, които руските сили са използвали, но все още може да попълни някои от ракетите. ISW по-рано съобщи за подновения фокус на Русия върху производството на ракети.

Украински и беларуски източници посочиха, че Беларус е участвала в принудителното депортиране на украински деца. Украинското министерство на реинтеграцията съобщи на 5 юни, че беларуската антикризисна администрация е регистрирала най-малко 2150 депортирани украински деца в Беларус от началото на войната.

Украинското министерство на реинтеграцията отбеляза, че "Фондация Делфин" и "Беларуска фондация" са помогнали за улесняване на депортирането на украински деца и са идентифицирали три "места за престой" в Минска област и едно в Гомелска област. ISW по-рано съобщи, че украинските служители са запознати с беларуското улесняване на схемите за депортиране.

Украински източници съобщиха, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) засилва контрапартизанската дейност в окупираните райони. Украинският център за съпротива съобщи на 5 юни, че ФСБ наскоро е прехвърлила агенти в окупираната Запорожка област и работи с млади сътрудници за идентифициране на подземни партизански мрежи.

Центърът за съпротива също така заяви, че ФСБ проверява частни жилища в окупираната Херсонска област, за да идентифицира партизанска дейност и да заплаши местното население да получи руски паспорти.