Конфликтът между Министерството на отбраната на Руската федерация и наемниците от ЧВК "Вагнер" достигна ново ниво през изминалия уикенд. Пресслужбата на Евгений Пригожин публикува видеозапис, на който неговите бойци са задържали подполковник от руската армия, който, както се предполага, е бил в нетрезво състояние и стрелял по една от колите на ЧВК. Инцидентът се е случил преди почти три седмици, но по някаква причина Пригожин реши да го оповести публично едва сега, коментира Руската служба на Би би Си.

"Поради лична неприязън"

"Аз съм подполковник Роман Генадиевич Веневитин, командир на 72-ра бригада, стрелях по кола на ЧВК "Вагнер" в нетрезво състояние", казва едър мъж с тениска и яке във видео, публикувано в неделя. Съдейки по белезите по лицето му, може да се предположи, че е бил бит преди заснемането на видеото.

На въпрос защо е стрелял по колата, военният отговаря: "Заради лична вражда". Защо е възникнала тази враждебност, Винивитин не знае, но предишния ден той и подчинените му моторизирани стрелци разоръжили група за бързо реагиране на наемническата групировка. "Аз съм виновен", въздъхва в края на видеото подполковник Веневитин.

През последния месец Евгений Пригожин е в конфликт със 72-ра мотострелкова бригада, чийто командир е подполковник Веневитин. В началото на май той обвини войниците от същата тази част, че са изоставили позициите край Бахмут, които неговите наемници преди това са превзели с големи загуби. А в края на миналата седмица той обвини военните в поставянето на мини по изходните пътища на ЧВК "Вагнер" от Бахмут. Министерството на отбраната, както стана обичайно, не коментира изявленията на Пригожин.

Пригожин: 99% от частите на "Вагнер" са напуснали Бахмут

Пригожин: 99% от частите на "Вагнер" са напуснали Бахмут

Пътищата за излизане са били минирани от МО, твърди той

Както следва от съобщението, публикувано в канала на пресслужбата на Евгений Пригожин, конфликтът, завършил със залавянето на Веневитин, се е състоял на 17 май. Тогава наемниците "откриха военни, заети с миниране на пътища в селищата Опитное и Озаряновка южно от Бахмут". В района на Семигорие наемници са разминирали път, когато се твърди, че са били обстрелвани с леки оръжия от позиции, държани от Министерството на отбраната. "След това служебният автомобил "Урал" беше изваден от строя, с пряко попадение в двигателя, персоналът не е пострадал", се казва в информацията.

Ръководител на групата, задържана от наемниците на Пригожин, е подполковник Веневитин, "който се оказа в нетрезво състояние".

Наемници от ЧВК "Вагнер" задържаха Веневитин на 17 май, но видеото с него беше публикувано в телеграм канала на Евгений Пригожин едва вчера, 4 юни.

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Той нарече това "Позор!"

"От правна гледна точка залавянето от вагнеровците на подполковник от руските въоръжени сили е въоръжено отвличане на държавен служител при изпълнение на служебните задължения, извършено от организирана група", каза адвокат Константин Маркин пред Би Би Си. Най-малкото това престъпление може да се квалифицира по алинея 3 на член 126 от Наказателния кодекс на Руската федерация "Отвличане", който предвижда наказание от 6 до 15 години затвор за "незаконно залавяне, преместване и последващо задържане" на всяко лице с използване на оръжие от организирана група, казва адвокатът и припомня, че извършването на престъпление срещу лице във връзка с изпълнение на служебната му дейност е отегчаващо вината обстоятелство, което увеличава наказанието.

Според адвокат Маркин разследването може да приложи и съответните членове на Наказателния кодекс, включително тези, свързани с причиняване на вреда на здравето. Освен това могат да бъдат повдигнати обвинения по алинея 2 на член 318. За използването или дори заплахата за използване на насилие, опасно за живота и здравето, срещу представител на властта във връзка с изпълнението на служебните му задължения, този член предвижда до 10 години затвор.

И накрая, демонстрирането на видеоклипа, според адвоката, може да доведе до "публично оскърбление на представител на властта" - според член 319 за това се изисква до една година поправителен труд, отбеляза Маркин. На 18 май Пленумът на Върховния съд разясни правилата за привличане към отговорност по чл. 318 и 319.

Хаотично миниране

Очевидно пленът за Веневитин не е завършил с нищо сериозно. Във всеки случай 10 дни след инцидента с вагнеровците, на 27 май, името му изплува в медиите във връзка с оплакванията на войниците от престъпните, според тях, заповеди, които той е издавал. Тогава военнослужещите от отряда "Шторм Z", където Министерството на отбраната на Руската федерация набира затворници за служба, записаха почти 40-минутен видеоклип, в който разказаха как са били оставени на позиции край село Троицкое в самопровъзгласилата се и анексирана от Русия Луганска народна република (ЛНР) без комуникации и артилерийска поддръжка.

Заместник-командирът на отряда майор Александър Приказчиков твърди, че командирът на частта подполковник Веневитин се е занимавал с "унищожаване на личен състав, извършване на престъпна работа и издаване на престъпни заповеди". Във видеото, което беше публикувано от канала "Внимание, новини", военните се оплакаха още, че командирът ги е заплашил да ги намери и убие и планират да свидетелства срещу него пред компетентните органи.

Събеседник на Би Би Си, близък до ЧВК "Вагнер" (помолен да не бъде назован от съображения за сигурност), твърди, че "подполковникът действително е бил освободен". По думите му "с него са разговаряли сериозно и убедително, но в рамките на учтивостта и законите на Руската федерация". На въпрос наистина ли наемниците са били подполковника от ВС на РФ, събеседникът на Би Би Си не е отговорил.

Защо Пригожин реши да говори за инцидента със задържането на Веневитин две и половина седмици след задържането му, нито той, нито неговата пресслужба все още не са обяснили. Вероятно тогава са решили да задържат публикацията, тъй като се готвят да обявят окончателното превземане на Бахмут. В крайна сметка те обявиха превземането на града на 20 май, въпреки че украинската страна настояваше, че запазва позиции в западните му покрайнини. Така че, ако на 27 май подчинените на Веневитин се оплакаха от него, той вече не е бил близо до Бахмут, а в северната част на Луганска област близо до границата с Русия, може да се предположи, че той просто е бил преместен на други позиции.

Практиката на хаотично миниране на тилови пътища и позиции от руските военни очевидно се използва навсякъде по цялата линия на фронта, а не само край Бахмут, където наемниците на Пригожин се сблъскаха този проблем, когато се оттеглят.

Например, на 5 юни командирът на батальон "Восток", който се присъедини към руската гвардия, Александър Ходаковски, публикува видео с унищожен автомобил и го коментира: "Видеото показва последствията от необмисленото миниране в тила.По време от придвижване на групите от ротация наши момчета попаднаха на руски мини - четирима от най-добрите специалисти, които работеха на площадката Новодонецкое.

Донецк: Украйна използва танкове Леопард и постига успехи в района
Обновена

Донецк: Украйна използва танкове Леопард и постига успехи в района

Руски военен канал потвърди загубата на село Новодонецкое