Руският президент Владимир Путин определи руските настъпателни операции в северната част на Харковска област като част от усилията за създаване на "буферна зона" с цел защита на граничните райони от украински удари.

С това потвърди предишните оценки на ISW.

В отговор на въпрос на журналист за целите на руските сили в посока Харков, той заяви, че постигат успех "според плана" и нямат непосредствени планове за превземане на град Харков.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са стабилизирали фронта в северната част на Харковска област, а руските сили не са достигнали "конкретната" и "най-мощната" отбранителна линия на Украйна в района.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Зеленски заяви, че руските сили в момента са достигнали "първата линия" по-нататък от границата, а украинските сили са изградили втора и трета отбранителна линия. Третата отбранителна линия е най-мощната, тъй като е по-далеч от границата и не е била под заплаха от руски обстрел по време на нейното изграждане.

Украинските сили са стабилизирали ситуацията в района и най-дълбокото настъпление на руските сили е 10 километра, което е в съответствие с оценката на ISW за руския напредък близо до Липци.

Западни и украински медии съобщиха на 10 май, че руските сили възнамеряват да създадат 10-километрова буферна зона по протежение на северната граница на Харковска област.

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Руските сили са навлезли най-много на 10 километра навътре от границата

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че руските сили са започнали настъпателни операции в северната част на Харковска област много по-рано от графика на украинските сили за ротация.

Руските сили направиха своето тясно проникване към Очеретине в края на април, като атакуваха по време на ротация на ниво украинска бригада на фронтовата линия и може да са се опитали да се възползват от подобни ситуации, за да проникнат в украинските позиции.

Руските сили вероятно ще успеят да фиксират украинските войски в международната гранична зона, дори когато темпото на настъпателните операции в северната част на Харковска област се забавя. Сирски заяви, че руските сили са разширили зоната на активни бойни действия с около 70 километра и се опитват да принудят украинските сили да изпратят бригади от резерва на фронтовата линия.

Украйна съобщава за две руски атаки в Харковска област

Украйна съобщава за две руски атаки в Харковска област

Според доклада и двете са били отбити

ISW продължава да оценява, че руските настъпателни операции по протежение на международната граница на Харков вероятно имат стратегическата цел да привлекат и фиксират украинските сили към тази ос, за да позволят напредък в други райони на Източна Украйна. Геолокирани кадри, публикувани на 17 май, показват как украинските сили удрят два руски танка, движещи се към международната граница близо до Сумска област.

Руските сили са показали склонност към настъпателни операции по различни сектори на фронта на "импулси", като един сектор намалява интензивността, докато друг се увеличава и могат да забавят настъпателните операции в северната част на Харковска област за известно време, но да възобновят темпото по-късно по техен избор.

Съобщава се, че руските сили са използвали и електронна война, за да подкрепят тактически значими победи през първите дни на тяхната ограничена настъпателна операция в северната част на Харковска област. The Washington Post съобщи на 17 май, че елементи от украинска бригада, действаща в северната част на Харковска област, са загубили връзка с дронове и комуникационни системи поради интензивно руско радиоелектронно заглушаване, когато руските сили са започнали нахлуването си в Харковска област на 10 май.

The Washington Post съобщи, че украинските войници са заявили, че руското радиоелектронно заглушаване напълно е прекъснало сателитната интернет връзка на украинските сили чрез устройства Starlink, което, според съобщенията, е първият път, когато руските радиоелектронни средства напълно са извадили от строя украинската връзка Starlink от началото на пълномащабното нахлуване. Украински войник каза пред Washington Post, че тези прекъсвания са принудили военните да комуникират само чрез радио и телефони и са им попречили да извършат основно разузнаване.

Буданов: Руските войски в Украйна използват хиляди терминали Starlink

Буданов: Руските войски в Украйна използват хиляди терминали Starlink

Така комуникациите им стават по-защитени

Висши военни командири на НАТО потвърдиха предишните оценки на ISW, че руските сили не разполагат с достатъчно сили, за да постигнат "стратегически пробив" в Украйна. Командващият на европейското командване на САЩ генерал Кристофър Каволи на 16 май изрази увереност, че украинските сили ще "задържат линията" близо до град Харков.

Каволи отбеляза, че държавите членки на НАТО не са забелязали руските сили да натрупват ресурсите, необходими за такъв пробив. Което допълнително подкрепя неотдавнашните оценки на ISW, че е малко вероятно руските сили да постигнат оперативни значителни печалби срещу по-добре снабдените украински сили по време на руската лятна офанзива. Командирите на НАТО обаче посочиха също, че руските сили се подготвят за по-дългосрочни военни действия. Каволи заяви, че руските сили са се подобрили в някои неуточнени области, но не са успели да се подобрят в други, но и че руската армия е доказала, че е организация, която се учи.

Председателят на военния комитет на НАТО лейтенант адмирал Роб Бауер заяви, че руската отбранителна индустриална база е по-ефективна от западната, но че руските сили все още се борят с качеството и обучението на войските. Това е в съответствие с дългогодишните оценки на ISW за опитите на Русия да поддържа дългосрочната си военни усилия на фона на краткосрочни до средносрочни борби с жива сила и материални средства.

Украинските сили проведоха серия от мащабни въздушни и морски удари с дронове срещу руската енергийна и пристанищна инфраструктура в Краснодарски край и окупирания Крим в нощта на 16 срещу 17 май. Украинското издание Suspilne съобщи на 17 май, че негови източници в украинското разузнаване са заявили, че Главното управление на военното разузнаване (ГУР) и Службата за сигурност (СБУ) на Украйна нанесоха удари по руски военни обекти в Новоросийск и Туапсе, Краснодарски край и в окупирания Севастопол в нощта на 16 срещу 17 май.

Ракета, изстреляна от Крим, удари Одеса

Ракета, изстреляна от Крим, удари Одеса

Най-малко трима души са пострадали

Източници от украинското разузнаване съобщиха, че ГУР и СБУ са атакували кораби на Черноморския флот (ЧФ) в Севастопол и Новоросийск. Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 17 май, че руските сили са унищожили 123 дрона над Крим и Краснодарски край и 25 безпилотни катера в Черно море през изминалия ден.

Известен руски блогър твърди, че украинските сили са изстреляли над 140 дрона и 20 безпилотни катера при нощните удари по Севастопол и Краснодарския край. Руски и украински източници заявиха, че украинските сили са ударили пристанище и горивен терминал в Новоросийск.

Оперативният щаб на Краснодарския край заяви, че падащи отломки от дронове са причинили пожар в петролна рафинерия в Туапсе сутринта на 17 май, а руски блогъри и опозиционни медии публикуваха кадри от удара.

"Ройтерс" се позова на два анонимни източникау които са заявили, че руските власти са извършили аварийно спиране на петролната рафинерия в Туапсе, след като дроновете са ударили съоръжението за производство. Но рафинерията вероятно ще се рестартира "сравнително скоро".

Съобщава се, че СБУ е ударила петролната рафинерия на "Роснефт" в Туапсе в края на януари 2024 г., а Ройтерс съобщи, че петролната рафинерия е възобновила работата си в края на април 2024 г. Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев заяви, че останки от дрон са повредили електроподстанция близо до Севастопол и са причинили частични прекъсвания на тока в град.

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

По време на атаката срещу Новоросийск са били свалени повече от 10 дрона и са "възникнали локални пожари".

Американски служители повториха нежеланието на Белия дом да подкрепи използването на оръжия, предоставени от САЩ, от Украйна при удари срещу военни цели в Русия. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх заяви на 16 май, че администрацията на Байдън не е променила позицията си срещу украинските сили, използващи американски оръжия за удари по цели в Русия, и че администрацията смята, че оборудването трябва да се използва за освобождаване на окупирана украинска територия.

ISW продължава да оценява, че американските и други западни ограничения върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са създали убежище в граничните райони на Русия, откъдето руските самолети могат да извършват плъзгащи се бомбени и ракетни удари срещу украински позиции и селища и където руските сили и оборудване могат свободно сглобяване преди влизане в битка.

Тази политика на САЩ сериозно компрометира способността на Украйна да се защити срещу руските настъпателни операции в северната част на Харковска област.

Руският президент Владимир Путин се опита да продължи известни руски информационни операции, предназначени директно да подкопаят легитимността на украинския му колега Володимир Зеленски като президент. Путин заяви по време на пресконференцията си в Харбин на 17 май, че сегашното украинско правителство е на власт след държавен преврат, подпомаган от Запада. Той се позова на информационната операция на Кремъл, която невярно твърди, че революцията на Евромайдана в Украйна през 2014 г. е организирана отвън и е финансиран преврат срещу проруския украински президент Виктор Янукович, който установи серия от прозападни правителства в Украйна.

Освен това Путин заяви, че политическата и правна система на Украйна трябва да определи дали Зеленски все още ще се счита за легитимен президент на Украйна, когато първият му мандат технически изтече на 20 май. Украйна трябваше да проведе своите президентски избори на 31 март и щеше да започне нов президентски мандат на май 20, ако Русия не беше нахлула незаконно в Украйна.

Русия иска да знае легитимен президент ли е Зеленски, ако ще подписва споразумение с него

Русия иска да знае легитимен президент ли е Зеленски, ако ще подписва споразумение с него

Мандатът на украинския лидер технически изтича по-късно този месец

Конституцията на Украйна разрешава отлагане на избори и позволява на действащ президент да продължи да служи след определения край на мандата си при военно положение. Решението на Зеленски да не провежда избори предвид продължаващата екзистенциална отбранителна война в Украйна е напълно в съответствие с украинската конституция.

Украински официални лица многократно са предупреждавали, че Кремъл в момента провежда серия от информационни операции, насочени към поставяне под въпрос на легитимността на Зеленски.