Както отбелязват анализаторите от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) в ежедневния си обзор, Русия и Иран продължават с ангажимента си за задълбочаване на двустранните отношения и многостранното сътрудничество.

На 12 юли новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкян публикува статия във вестник Tehran Times, в която Пезешкян похвали Китай и Русия за подкрепата им за Иран в "трудни времена".

Пезешкиян нарече Русия "ценен стратегически съюзник и съсед" на Иран и заяви, че неговото правителство ще продължи да разширява двустранното сътрудничество с Русия, както и сътрудничеството чрез международни съюзи, включително БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество и Евразийския икономически съюз.

Пезешкян заяви, че Иран "се стреми към мир" между Русия и Украйна и е готов да подкрепи инициативи, насочени към постигането на мир.

Руският посланик в Иран Алексей Дедов заяви в интервю за РИА Новости, публикувано на 13 юли, че Русия е готова да разгледа предложения за мирно посредничество от страна на Иран, въпреки че руският президент Владимир Путин наскоро отхвърли възможността за каквито и да било усилия за посредничество от трета страна между Русия и Украйна.

Президентът на Иран към САЩ: Няма да се поддадем на натиск

Президентът на Иран към САЩ: Няма да се поддадем на натиск

Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

Дедов заяви, че Русия ще следва същия стратегически курс в отношенията с Иран, който съществуваше по време на президентството на Ебрахим Раиси, и че страните ще подпишат споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство в "обозримо бъдеще", отбелязват анализаторите на ISW.