Американското разузнаване предупреди, че лица, свързани с руското разузнаване, може да планират въстание в Молдова. CNN съобщи на 10 март, че намерението им е установяване на проруска администрация в Молдова. САЩ смятат, че Русия разпространява дезинформация за предполагаемата нестабилност на Молдова с информационни операции, идващи от окупираното от Русия Приднестровие. ISW наскоро съобщи за няколко текущи информационни операции в Приднестровието, които се основават на подкопаване на молдовското правителство и всяване на недоверие към Украйна и Запада.

Темата за Приднестровието се обсъжда в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ са съгласни, че няма непосредствена военна заплаха от Русия, но споделят загриженост

Руските сили продължават да изграждат отбранителни линии дълбоко тиловите райони, далеч от настоящите фронтови линии и райони в Русия, където вероятно никога няма да се водят битки. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви на 9 март, че руските власти са завършили изграждането линия от укрепления по границата на Белгородска област с Украйна и заявява, че руските сили трябва да отделят войски за защита в случай на украинска атака срещу Белгородска област.

Руските сили погрешно разпределят сили и средства, които биха били по-подходящи за подпомагане на операции на други места в Украйна. Гладков също така твърди, че руски служители са похарчили 10 милиарда рубли (около 132 милиона долара) за изграждането на отбранителната линия. Това вероятно загуба на средства на фона на въпроси относно способността на Русия да финансира военните си усилия в Украйна.

Украинският генерален щаб също съобщи на 10 март, че руските сили продължават изграждането на укрепления и по границата на Курска област с Украйна - друга област, в която вероятно никога няма да се водят битки.

Ръководителят на окупирания Крим Сергей Аксьонов намекна, че руският президент Владимир Путин е наредил изграждането на линията в Крим. Продължаващите руски усилия по укрепления в Крим може да предполагат, че руските сили не са сигурни в способността си да задържат окупираните територии в Южна Украйна в дългосрочен план. ISW не е забелязал руски сили да са разположени на нито една от тези отбранителни линии към този момент и следователно укрепленията в момента са без значение за руските операции в Украйна.

Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова потвърди, че руското правителство използва различни схеми за депортиране на украински деца в Русия. Това е коментар, който очевидно има за цел да опровергае западните твърдения за незаконността на тези действия. В публикация в Telegram от 10 март, Лвова-Белова обвини Запада в изкуствено създаване на страх по отношение депортирането и принудителното осиновяване на украински деца. Тя твърди, че децата са дошли в окупираните райони на Украйна и руска територия доброволно и могат да се върнат при семействата си

Лвова-Белова признава, че руските власти са отвели деца от Херсонска, Запорожка и Харковска области в "санаториуми" и оздравителни лагери в окупирания Крим и Краснодарски край за "почивка" и защита от военни действия и твърди, че 89 "деца на украински граждани" ще могат да се съберат със семействата си в Крим и Краснодарски край.

Украйна налага санкции на лицата, замесени в отвличането на украински деца

Украйна налага санкции на лицата, замесени в отвличането на украински деца

Мерките засягат и рускии спортисти

ISW по-рано съобщи за подобни схеми за извеждане на деца от Украйна под прикритието на програми за почивка и детски лагери и отбеляза, че няколко деца в Краснодарския край и Крим са били държани за принудително осиновяване в руски семейства. Независимо разследване на лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл установи, че от вероятно над 14 700 украински деца, депортирани в Русия, само 126 са се върнали в Украйна към януари 2023 г.

Твърдението не отрича реалността, че по-голямата част от отвлечените деца не се връщат в Украйна. ISW продължава да счита, че принудителното депортиране и осиновяване на украински деца е очевидно нарушение на Женевската конвенция за предотвратяване и наказване на геноцида, както и компонент на по-широка кампания за етническо почистване.

Групата "Вагнер" продължава да набира персонал в Русия. Финансистът Евгений Пригожин заяви на 10 март, че в момента управлява центрове за набиране на персонал в 42 руски града. Групата също така наскоро отвори центрове за набиране на персонал в руски спортни клубове и младежки клуб в Русия. Групата загуби достъп до наети затворници и работна сила след изтощителните атаки срещу Бахмут.

Вагнер е отворил центрове за вербуване в 42 града

Вагнер е отворил центрове за вербуване в 42 града

Пригожин е притеснен от недостиг на муниции, въпреки увеличеното производство

Пригожин посочи, че руските служители може временно да са решили проблемите на групата с артилерийските боеприпаси, вероятно в ущърб на други конвенционални руски сили. Пригожин благодари на руския вицепремиер Денис Мантуров и главния изпълнителен директор на руската отбранителна фирма "Технодинамика" Игор Насенков за увеличаването на производството на боеприпаси на 10 март след обвинение от 9 март, че руските официални лица са спрели да отговарят на запитванията на Пригожин за недостиг на артилерийски боеприпаси за бойците.

Украински източници съобщиха, че руски официални лица планират да формират доброволчески формирования за налагане на мобилизационни усилия в окупираната Запорожка област. Украинският съпротивителен център съобщи на 10 март, че руски официални лица планират да сформират Запорожка народна "Дружина", състояща се от доброволци от цяла Русия, за да "поддържат реда" в окупираната Запорожка област.

Центърът за съпротива оцени, че руските служители вероятно ще инструктират доброволците да спират жителите на улицата и да събират информация за предстояща мобилизационна вълна в окупираната Запорожка област.

Кметът на украинския Мелитопол Иван Федоров заяви на 10 март, че руските окупационни власти се готвят да мобилизират насилствено жителите на Запорожка област.

Руските официални лица и окупационните власти продължават да обявяват нови инфраструктурни проекти за свързване на континенталната част на Русия и окупираните територии. Заместникът по окупацията на Запорожка област Владимир Рогов допълни изявлението на ръководителя на Руската федерална пътна агенция Роман Новиков от 10 март, че Русия скоро ще обяви регулаторни актове за интегриране на пътища в окупираните територии във федералната магистрална мрежа на Русия.

Шойгу разгледа руското строителство в Мариупол

Шойгу разгледа руското строителство в Мариупол

Русия градяла и най-големия водопровод, свързващ Ростовска област и ДНР

Рогов твърди, че руските власти планират да построят четирилентов нескоростен път "Таврида-2", за да свържат Крим с Ростов на Дон през Симеропол, Крим и Хеническ, Херсонска област, и северния бряг на Азовско море.

Руските официални лица продължават да създават нови контролно-пропускателни пунктове в граничните райони на Донецка област и в континенталната част на Русия, което предполага, че Русия може да се бори с административното управление на окупираните територии. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко разшири изявлението на губернатора на Ростовска област Василий Голубев от 10 март, че неговата администрация е въвела допълнителни мерки за сигурност за транзита между Ростовска област и Донецка област, включително допълнителни претърсвания и мерки за филтриране.

Неотдавнашното засилване на мерките на Русия за регулиране на движението между Русия и окупираните територии подкопава уверенията на Кремъл, че окупираните територии са част от Руската федерация и попадат под руското законодателство.

Руските власти се опитват да увеличат максимално привлекателността на окупираните територии с наближаването на летния ваканционен сезон. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки заяви на 10 март, че окупационната администрация на Запорожка област е създала междуведомствена комисия в подготовка за летния туризъм.

Балицки заяви, че междуведомствената комисия ще създаде туристически клъстер от Бердянск до Кириловка, Запорожка област, като подчерта, че в района има повече от 1500 съоръжения, които могат да приемат приблизително 200 000 души.

Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов заяви на 10 март, че окупационната администрация планира да увеличи броя на пътническите влакове в Крим, като подчерта, че окупираният Крим е запазил успешен туристически сезон през 2022 г. въпреки продължаващата война. Руските официални лица и окупационните власти обявиха по-нататъшни планове за изграждане на нови здравни заведения за лечение на руски военнослужещи, тъй като болниците в близост до фронтовата линия остават препълнени и с недостатъчен персонал. Руският вицепремиер Тимур Иванов се срещна с окупационния губернатор на Севастопол Михаил Развожаев в Крим на 10 март, за да оцени развитието на гражданската и военната инфраструктура в Крим.

Развожаев твърди, че военни строители строят няколко съоръжения в Севастопол и че е започнало строителството на военна болница със 150 легла. Тя ще включва модерен лечебно-диагностичен корпус, инфекциозно отделение, станция за кръвопреливане и кислородна станция. В здравното заведение ще работят 300 души.