Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа три указа за влизане в сила на решенията на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за санкции срещу руснаците. По-специално те са насочени срещу руските спортисти, както и срещу лицата, замесени в отвличането на украински деца.

"Днес имаме нови решения на нашата държава за санкции срещу онези, които участват или помагат на Русия да води война и да унищожава животи и хора. Подписах три указа за изпълнение на решенията на СНБО. Срещу онези руснаци, които участват в отвличането на украински деца. Срещу тези представители на руския спортен сектор, които се опитват да поставят спорта в услуга на агресията. И срещу онези, които помагат за поддържането на наемнически структури в Русия за войната срещу Украйна и всички свободни хора", каза президентът във вечерното си обръщение.

Той подчерта, че Украйна и международната общност ще продължат да оказват натиск върху Русия.

Зеленски за санкции №10 на ЕС срещу Русия: Това не е краят

Зеленски за санкции №10 на ЕС срещу Русия: Това не е краят

Ще продължат да се въвеждат санкции срещу Русия, за да не остане нищо от потенциала на руската агресия

На 23 февруари Върховната Рада одобри решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 22 февруари "За налагането на секторни специални икономически и други ограничителни мерки (санкции) на финансовите институции на Руската федерация", което влиза в сила с президентския указ.

Припомняме, че ден по-рано държавният глава коментира и десетият пакет от санкции на ЕС срещу Русия. 

Ще продължат да се въвеждат санкции срещу Русия, за да не остане нищо от потенциала на руската агресия. Това каза той в събота. 

Нашите дипломати и цялата държава работят за разширяване на глобалните и в частност европейските санкции към руската ядрена индустрия, "Росатом", всички, които участват в ракетната програма и ядреното изнудване на терористичната държава. Партньорите - САЩ, Великобритания - вече направиха съответните стъпки. Очакваме съответните стъпки от Европейския съюз, каза той.

Санкции №10 на ЕС гонят руснаците от ръководството на критична европейска инфраструктура

Санкции №10 на ЕС гонят руснаците от ръководството на критична европейска инфраструктура

За първи път под санкции подадат седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове

Новите санкции трябваше да започнат да се прилагат още на годишнината, но преговорите отнеха повече време от планираното. Според дипломатите основната причина за това е Полша, която е настоявала за по-строги правила за ограничения на вноса на синтетичен каучук от Русия, на което е срещнала отказа на Италия. Според полски дипломат Варшава се е съгласила да отстъпи при условие, че в бъдеще вносът на синтетичен каучук в ЕС ще бъде редовно наблюдаван.

На годишнината на началото на войната, нови санкции обявиха и САЩ, Великобритания, както и Канада.