Ще продължат да се въвеждат санкции срещу Русия, за да не остане нищо от потенциала на руската агресия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в ново видеообръщение в събота, цитиран от "Укринформ".

Нашите дипломати и цялата държава работят за разширяване на глобалните и в частност европейските санкции към руската ядрена индустрия, "Росатом", всички, които участват в ракетната програма и ядреното изнудване на терористичната държава. Партньорите - САЩ, Великобритания - вече направиха съответните стъпки. Очакваме съответните стъпки от Европейския съюз.

Зеленски: След Украйна и светът трябва да наложи санкции на руската ядрена енергетика

Зеленски: След Украйна и светът трябва да наложи санкции на руската ядрена енергетика

Нужни са твърди действия срещу агресора

Припомняме, че по-рано в събота беше одобрен десетият пакет от санкции на ЕС срещу Русия.

Новите санкции на ЕС срещу Русия вече са официално приети, съобщи Жозеп Борел. Според комисаря по външните работи на ЕС те включват допълнителни търговски ограничения и забрана на руски пропагандни канали - RT и "Спутник" на арабски език. Това е мярка срещу разпространението на дезинформация и манипулирането на информация, предназначена да дестабилизира държави. Ограниченията засягат и държавната медийна група, включително изпълнителният директор на Russia Today Кирил Вишински. 

Освен това наказателни мерки ще бъдат наложени на 121 лица и организации. Те вече няма да имат право да влизат в ЕС и всички техни активи в ЕС ще бъдат замразени. Сред санкционираните са "отговорни за депортирането и принудителното осиновяване на най-малко 6000 украински деца - явно нарушение на международното право, включително на Женевската конвенция, както казах вчера в Съвета за сигурност на ООН", коментира Борел.

Санкции №10 на ЕС гонят руснаците от ръководството на критична европейска инфраструктура

Санкции №10 на ЕС гонят руснаците от ръководството на критична европейска инфраструктура

За първи път под санкции подадат седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове

Това са руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова, заместник министър-председателят на Московска област Вячеслав Дугин, председателят на президентския съвет по правата на човека Валерий Фадеев и министърът на труда, семейството и социалната защита на Башкирия Ленара Иванова.

Какво още включва десетият пакет санкции:

  • забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да запазват обеми в европейските газови хранилища.
  • допълнителни забрани за износ на технологии и стоки като електроника, някои превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, строителни материали, антени и кранове. Забранява се износът на електронни части с двойна употреба, както и някои редки изкопаеми, интегрални схеми и термокамери, асфалт и синтетичен каучук.
  • забранява се транзитът през Русия на изнасяни от ЕС стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.
  • в списъка на санкционираните се добавят още три руски банки - Alfa Bank, включително и нейните дъщерни дружества, Tinkoff Bank и Rosbank.
  • въвежда се задължение за авиокомпаниите да съобщават за изпълнението на чартърни полети. Предвижда се данните да бъдат обменяни между страните в ЕС.

Под санкциите попада и групата "Вагнер", с оглед на международното измерение и тежестта на дейността на групата, както и нейното дестабилизиращо въздействие върху страните, в които е активна.

Дейностите ѝ са заплаха за хората в страните, в които работят, и за Европейския съюз. Те застрашават международния мир и сигурност, тъй като не действат в рамките на никаква правна рамка. ЕС е решен да продължи да предприема конкретни действия срещу нарушенията на международното право. Отстояваме човешките права навсякъде, заяви Жозеп Борел.

По-конкретно, Съветът реши да изброи осем лица и седем образувания съгласно Глобалния режим на санкции на ЕС за правата на човека, отговорни за или участващи в сериозни нарушения на правата на човека в Централноафриканската република и Судан, както и едно лице съгласно режима на санкции в Мали, отговорно за действия заплаха за мира, сигурността или стабилността на Мали.

Изброените лица включват двама командири на "Вагнер", участващи активно в превземането на град Соледар в Украйна през януари 2023 г., ръководителят на групата Вагнер в Мали, където наемниците на Вагнер са участвали в актове на насилие и множество нарушения на човешките права , включително убийства без присъда, както и различни високопоставени членове на групата в ЦАР.

ЕС е готов с десетия пакет от санкции срещу Русия

ЕС е готов с десетия пакет от санкции срещу Русия

Новината съoбщи шведското председателство на Общността

Ще бъдат въведени допълнителни задължения за съобщаване за запорирано в ЕС имущество на руски граждани и организации, обхванати от санкциите, включително и на Руската централна банка.

За първи път към списъка са прибавени и седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове, използвани от Москва във войната в Украйна.

За да влязат в сила, санкциите трябва да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции трябваше да започнат да се прилагат още на годишнината, но преговорите отнеха повече време от планираното. Според дипломатите основната причина за това е Полша, която е настоявала за по-строги правила за ограничения на вноса на синтетичен каучук от Русия, на което е срещнала отказа на Италия. Според полски дипломат Варшава се е съгласила да отстъпи при условие, че в бъдеще вносът на синтетичен каучук в ЕС ще бъде редовно наблюдаван.

Вчера на годишнината на началото на войната, нови санкции обявиха и САЩ, Великобритания, както и Канада.