Новите санкции на ЕС срещу Русия вече са официално приети, съобщи Жозеп Борел. Според комисаря по външните работи на ЕС те включват допълнителни търговски ограничения и забрана на руски пропагандни канали - RT и "Спутник" на арабски език. Това е мярка срещу разпространението на дезинформация и манипулирането на информация, предназначена да дестабилизира държави. Ограниченията засягат и държавната медийна група, включително изпълнителният директор на Russia Today Кирил Вишински, журналистката Марина Ахмедова.

Освен това наказателни мерки ще бъдат наложени на 121 лица и организации. Те вече няма да имат право да влизат в ЕС и всички техни активи в ЕС ще бъдат замразени. Сред санкционираните са "отговорни за депортирането и принудителното осиновяване на най-малко 6000 украински деца - явно нарушение на международното право, включително на Женевската конвенция, както казах вчера в Съвета за сигурност на ООН", коментира Борел.

Това са руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова, заместник министър-председателят на Московска област Вячеслав Дугин, председателят на президентския съвет по правата на човека Валерий Фадеев и министърът на труда, семейството и социалната защита на Башкирия Ленара Иванова.

Какво още включва десетият пакет санкции:

  • забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да запазват обеми в европейските газови хранилища.
  • допълнителни забрани за износ на технологии и стоки като електроника, някои превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, строителни материали, антени и кранове. Забранява се износът на електронни части с двойна употреба, както и някои редки изкопаеми, интегрални схеми и термокамери, асфалт и синтетичен каучук.
  • забранява се транзитът през Русия на изнасяни от ЕС стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.
  • в списъка на санкционираните се добавят още три руски банки - Alfa Bank, включително и нейните дъщерни дружества, Tinkoff Bank и Rosbank.
  • въвежда се задължение за авиокомпаниите да съобщават за изпълнението на чартърни полети. Предвижда се данните да бъдат обменяни между страните в ЕС.

Под санкциите попада и групата "Вагнер", с оглед на международното измерение и тежестта на дейността на групата, както и нейното дестабилизиращо въздействие върху страните, в които е активна.

Дейностите ѝ са заплаха за хората в страните, в които работят, и за Европейския съюз. Те застрашават международния мир и сигурност, тъй като не действат в рамките на никаква правна рамка. ЕС е решен да продължи да предприема конкретни действия срещу нарушенията на международното право. Отстояваме човешките права навсякъде, заяви Жозеп Борел. 

По-конкретно, Съветът реши да изброи осем лица и седем образувания съгласно Глобалния режим на санкции на ЕС за правата на човека, отговорни за или участващи в сериозни нарушения на правата на човека в Централноафриканската република и Судан, както и едно лице съгласно режима на санкции в Мали, отговорно за действия заплаха за мира, сигурността или стабилността на Мали.

Изброените лица включват двама командири на "Вагнер", участващи активно в превземането на град Соледар в Украйна през януари 2023 г., ръководителят на групата Вагнер в Мали, където наемниците на Вагнер са участвали в актове на насилие и множество нарушения на човешките права , включително убийства без присъда, както и различни високопоставени членове на групата в ЦАР.

Ще бъдат въведени допълнителни задължения за съобщаване за запорирано в ЕС имущество на руски граждани и организации, обхванати от санкциите, включително и на Руската централна банка.

За първи път към списъка са прибавени и седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове, използвани от Москва във войната в Украйна.

ЕС е готов с десетия пакет от санкции срещу Русия

ЕС е готов с десетия пакет от санкции срещу Русия

Новината съoбщи шведското председателство на Общността

Вчера вечерта, на годишнината от руската инвазия в Украйна, шведското председателство на ЕС съобщи, че постоянните представители на държавите от ЕС са постигнали съгласие по новите санкции. Това е десетият пакет от санкции от февруари миналата година насам. За да влязат в сила, санкциите трябва да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции трябваше да започнат да се прилагат още на годишнината, но преговорите отнеха повече време от планираното. Според дипломатите основната причина за това е Полша, която е настоявала за по-строги правила за ограничения на вноса на синтетичен каучук от Русия, на което е срещнала отказа на Италия. Според полски дипломат Варшава се е съгласила да отстъпи при условие, че в бъдеще вносът на синтетичен каучук в ЕС ще бъде редовно наблюдаван.

Освен това ще продължи да се работи по санкциите срещу руския ядрен сектор, което също беше сред обсъжданите в сегашния пакет предложения, но съгласие по това не бе постигнато още в началния етап на съгласуване. Сред страните, които дадоха заявка, че ще наложат вето върху ембарго върху ядрения сектор на Русия, бе и България.

Вчера на годишнината на началото на войната, нови санкции обявиха и САЩ, Великобританиякакто и Канада.

Джо Байдън наложи мито от 200% за руския алуминий

Джо Байдън наложи мито от 200% за руския алуминий

Нови санкции от Белия дом за Кремъл