Руските сили може да търпят загуби по целия фронт в Украйна със скорост, близка до скоростта, с която Русия в момента генерира нови сили. Говорителят на командването на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо заяви на 7 декември, че през ноември 2023 г. руските сили са загубили почти 11 000 души (вероятно убити или по-тежко ранени) в направленията Купянск, Лиман и Бахмут.

Оперативният темп в направленията Купянск, Лиман и Бахмут в момента е по-нисък, отколкото в посока Авдеевка. Тези докладвани загуби предполагат, че процентът на руските жертви в района на Авдеевка може да е дори по-висок предвид по-високия оперативен темп там. Украински официални лица по-рано съобщиха, че руските сили са загубили 5000 души убити и ранени близо до Авдеевка и Маринка (западно от град Донецк) между 10 и 26 октомври, когато руските сили започнаха две вълни от тежко механизирани атаки, за да превземат Авдеевка.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна na Института за изследване на войната (ISW).

В момента руските сили провеждат масови атаки, ръководени от пехота, за да превземат Авдеевка в очевиден опит да запазят бронираните превозни средства, въпреки риска от още по-големи загуби в жива сила. Украински официални лица посочиха, че руските отбранителни усилия също водят до значителни жертви, като според съобщенията украинските сили са убили над 1200 руски военнослужещи и са ранили над 2200 на източния (левия) бряг на Херсонска област между 17 октомври и 17 ноември.

Украинските сили продължават контранастъпателните операции в западната Запорожка област и вероятно нанасят подобни загуби на отбраняващите се руски сили в този участък на фронта. ISW не може да потвърди предоставените от Украйна данни за руските жертви, а надеждни данни за руските жертви в Украйна не са налични. Ако данните, предоставени от Украйна, като цяло са точни, те предполагат, че руските операции в Украйна като цяло са силно изтощителни и че големите руски загуби не са просто резултат от най-скъпите руски настъпателни операции край Авдеевка.

Руски и украински официални лица съобщиха, че руските усилия за криптомобилизация дават приблизително 20 000 до 40 000 служители на месец, процент, който може да е по-нисък от текущия процент на жертвите на Русия в Украйна. Украински служители съобщиха през пролетта и лятото на 2023 г., че Русия набира приблизително 20 000 служители чрез усилия за криптомобилизация на месец.

ISW: Войната в Украйна - между западната помощ и руската дезинформация

ISW: Войната в Украйна - между западната помощ и руската дезинформация

Това се казва в дневния анализ за ситуацията на фронта, изработен от Института за изследване на войната

Украински официални лица съобщиха, че групировката на руските сили по фронта Харков-Луганска област приблизително не се е променила от лятото на 2023 г., което предполага, че ангажираността на нов персонал в района компенсира руските загуби, но не увеличава силата на тази групировка.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по-рано заяви, че руската армия е набрала 42 000 служители между 9 ноември и 1 декември.

Украинските данни за руските загуби по фронта предполагат, че руските месечни загуби могат да надхвърлят 20 000 души месечно и може дори да се доближат до много по-високата цифра на Медведев. Руските операции в Украйна наскоро подтикнаха руското военно командване да изпрати бързо новосъздадени и недостатъчно силни формирования в Украйна, за да подсили секторите на фронта, възпрепятствайки по-дългосрочните усилия за формиране на оперативни и стратегически резерви и преструктуриране на руските сухопътни сили.

Както цифрите за набиране, така и за жертвите вероятно варират в течение на годината и всички налични цифри вероятно са преувеличени. Отчетените числа обаче съвпадат с наблюдаваните условия на бойното поле, както и други украински доклади, че руската армия е успяла да поддържа само сегашното си ниво на окомплектовка в Украйна, въпреки според съобщенията големия брой новобранци. Големите руски загуби вероятно ще попречат на руските сили да попълнят и възстановят съществуващите части в Украйна и да формират нови оперативни и стратегически резерви, ако усилията за генериране на руски сили продължат с настоящите темпове, докато руската армия продължава операциите. Русия обаче изглежда способна да продължи да поема такива загуби и да ги компенсира с нови служители, стига президентът Владимир Путин да желае и да може да поеме вътрешните последици.

Руските сили проведоха още една серия от удари с дронове срещу Украйна в нощта на 6 срещу 7 декември. Украински военни източници съобщиха на 7 декември, че украинските сили са свалили 15 от 18 изстреляни от Русия безпилотни летателни апарата Shahed-131/136, които са били насочени основно към областите Хмелницки и Одеса.

Украински официални лица съобщиха, че руски дронове са ударили пристанищна инфраструктура в Измаилски район, Одеска област, като са повредили склад и елеватор за зърно.

Руски блогъри твърдят, че руски дронове също са ударили летище Староконстантинов, Хмелницка област и други цели в Одеска област.

Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов заяви, че руските сили нямат достатъчно ресурси, за да ударят украинската енергийна инфраструктура в по-голям мащаб от миналата зима.

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността и обещание за съвместно производство на оръжия към Украйна на фона на Международния форум за отбранителна индустрия във Вашингтон, окръг Колумбия на 6-7 декември. Министерството на отбраната обяви нов пакет за помощ на 6 декември, който се оценява на до $175 милиона и включва: ракети AIM-9M и AIM-7; Високоскоростни противорадиационни ракети; Тръбно изстрелвани, оптично проследявани, кабелно направлявани ракети; противобронови системи Javelin и AT-4; артилерийски боеприпаси; и допълнително неуточнено оборудване.

Министерството на отбраната също така обяви, че САЩ и Украйна са подписали декларация за намерения относно съвместното производство на критични оръжия и приоритетния обмен на технически данни.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорството ще позволи на Украйна да произвежда резервни части за военно оборудване, предоставено от САЩ, и да връща ремонтираното оборудване на фронтовата линия по-бързо. Белият дом заяви, че САЩ ще изпратят съветник към Министерството на стратегическите индустрии на Украйна, за да помогне за ускоряване на оперативната съвместимост на Украйна с НАТО, борба с корупцията и привличане на чуждестранни инвестиции в критични индустрии. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров се срещна с Остин на 7 декември и се застъпи за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна през 2024 г.

Руският президент Владимир Путин обсъди развитието на руско-иранските икономически отношения с иранския президент Ибрахим Раиси в Москва на 7 декември. Путин заяви, че търговията между Русия и Иран е нараснала с 20 процента през 2023 г. и е достигнала над пет милиарда долара.

Путин съобщи, че Русия и Иран изграждат железопътна линия по неопределен участък от коридора Север-Юг (планиран железопътен маршрут, който ще свърже Русия с Индийския океан през Иран).

Путин също така обяви, че той и Раиси възнамеряват да подпишат споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Иран и Евразийския икономически съюз (ЕАИС) в края на декември 2023 г.

Продължаващият напредък по коридора Север-Юг и планираното създаване на зона за свободна търговия между ЕАИС и Иран вероятно са част от продължаващите руски усилия за осигуряване на иранска материална подкрепа за руските операции в Украйна, като същевременно улесняват както руските, така и иранските усилия за избягване на санкциите. Путин също отбеляза "важното за него и Раиси да обменят мнения относно ситуацията в региона, особено в Палестина" и похвали иранско-руското енергийно и образователно сътрудничество.

Путин се срещна с престолонаследника на Оман и министър на културата, спорта и младежта Теазин бин Хайтам бин Тарик Ал Саид на 7 декември в кулоарите на инвестиционен форум в Москва, вероятно продължение на двустранните срещи с лидерите на държавите от Персийския залив след срещите на Путин на 6 декември в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Атаките срещу публични личности в Русия накараха официални лица да предложат засилени мерки за сигурност за руски политически и обществени фигури и някои ултранационалисти, за да призоват за възкресяването на съветските организации за сигурност. Заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев обяви на 7 декември, че Съветът ще подготви предложения за защита на руски и политически фигури до 13 декември.

Съобщението на Косачев идва веднага след убийството на бившия проруски депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в Московска област на 6 декември и Косачев заяви, че Русия и международната общност трябва да подготвят "много по-системни действия", за да защитят видни руснаци от украински атаки .

Убийството на Кива е последното от поредица атаки, насочени към високопоставени проруски фигури, включително убийствата на руския блогър Максим Фомин (Владлен Татарски) през април 2023 г. и Дария Дугина, дъщерята на руския политически коментатор Александър Дугин през август 2022 г.

Русия установила убийците на Дугина и Татарски

Русия установила убийците на Дугина и Татарски

Предотвратени са и много други подобни атаки, според властите

Някои видни ултранационалистически гласове започнаха да призовават Русия да подсили своите контраразузнавателни агенции с правомощия, напомнящи на СМЕРШ, организацията-чадър за три съветски военни контраразузнавателни агенции, създадена след германската инвазия в Русия през 1941 г. Депутат в Руската държавна дума и бивш военен от Юга Окръжният командващ генерал-лейтенант Андрей Гурулев последователно твърди от август 2022 г., че Русия трябва да "пресъздаде" СМЕРШ в рамките на съществуващите контраразузнавателни организации.

Гурулев заяви на 3 декември, че Русия е създала неуточнена организация, която "действа приблизително по същия начин като СМЕРШ" в окупирана Украйна, но твърди, че Русия все още се нуждае от подобна организация, за да защити самата Русия.

Някои видни руски блогъри отправиха подобни призиви към Русия да пресъздаде СМЕРШ и критикуваха руските контраразузнавателни служби, че са позволили извършването на атаки в Русия, включително убийството на Кива. Възстановяването, както съществуваше през съветската епоха, би било технически предизвикателно начинание, тъй като правителствената структура на съвременната Руска федерация не е сравнима с тази на сталинистка Русия. Възстановяването ще изисква от руската държава да разработи всеобхватна система за контраразузнаване и вътрешна полиция в съветски стил, каквито в момента не съществуват в Русия. Въпреки че възстановяването на организация СМЕРШ в съветски стил в Русия остава малко вероятно, призивите на ултранационалистите за възстановяване на СМЕРШ са значими, тъй като те демонстрират застъпничеството на ултранационалистите за възстановяване на елементи от тоталитарно управление в съветски стил, което не е съществувало в Русия от десетилетия.

Съветът на федерацията на Русия прие резолюция, потвърждаваща, че предстоящите руски президентски избори ще се проведат на 17 март 2024 г., на фона на продължаващите усилия на Кремъл да легитимира изборите.

Руската държавна социологическа институция Всеруски център за изследване на общественото мнение публикува проучване на 7 декември, в което подробно се описват интересите на руснаците да участват в предстоящите руски президентски избори. 78 процента от всички респонденти са заявили, че ще гласуват на президентските избори, включително 61 процента, които са заявили "с пълна увереност", че ще гласуват, докато само осем процента от участниците са посочили, че "все още не са готови да гласуват". "

VTsIOM твърди, че 36 процента от руснаците могат да назоват точната дата, месец или време от годината, в което ще се проведат предстоящите избори, въпреки скорошното потвърждение на датата на изборите от Съвета на федерацията.

Игор Гиркин - Стрелков няма да е конкурент на Путин

Игор Гиркин - Стрелков няма да е конкурент на Путин

Съдът удължи с шест месеца задържането на руския националист

Независимата руска социологическа организация Levada Center публикува резултатите от подобно проучване на 7 декември. Само 33 процента от участниците "категорично" възнамеряват да гласуват на предстоящите руски президентски избори, докато 33 процента "най-вероятно биха гласували".

Левада център съобщи още, че 20 процента от анкетираните са заявили, че няма да гласуват.

Руското правителство вероятно се опитва да постави условия за легитимиране на предстоящите президентски избори, като отчита неточно висок процент на избирателен интерес, който вероятно ще съответства на подобно изфабрикувана висока избирателна активност.

Руските органи за сигурност проведоха масови арести, насочени към високопоставени банди в Москва и Санкт Петербург, включително членове и съзаговорници в Министерството на вътрешните работи (МВД) и други органи за вътрешна сигурност. МВД обяви на 6 декември, че е задържало служители на МВД и Росгвардия, които са членове на високопоставена банда, която е извършвала престъпления, включително убийства, отвличания и грабежи, в Московска и Калужка области и Красноярски край от 1998 г. насам.

МВД твърди, че сред арестуваните е началникът на щаба на отряда "Рис" на Специалния отряд за бързо реагиране (СОБР) Алексей Алпатов и че лидерът на московската банда преди това е живял в Украйна и ще посети Русия, за да координира действията си до ареста си през пролетта на 2023 г.

Руските власти продължават да отхвърлят призивите на близките на мобилизирани руски военнослужещи. "Женски роден фронт", асоциация на женски роднини на мобилизирани руски военнослужещи, която се застъпва за връщането на мобилизирания персонал, публикува снимка на 7 декември, показваща уж писмо от администрацията на руския президент, отричащо техния призив от 30 септември 2023 г. до руския президент за връщането на мобилизираните роднини. В предполагаемото писмо от администрацията на руския президент се казва, че мобилизираният личен състав може да се върне от служба само след приключване на частичната мобилизация, която продължава.

Кремъл наскоро се опита да цензурира "Път към дома", група, състояща се от роднини на мобилизирани служители, които преди това издадоха манифест на 27 ноември, призоваващ за връщането на техните близки и прекратяване на "безсрочната" мобилизация. Съобщава се, че онлайн ботове обвиняват Телеграм каналът "Път към дома" има връзки със затворения руски опозиционер Алексей Навални и неговата Фондация за борба с корупцията, а Telegram маркира канала като "фалшив" малко след като "Пътят към дома" публикува манифеста си.

Путин отрече за мобилизация, но призна за недостиг на оръжия

Путин отрече за мобилизация, но призна за недостиг на оръжия

Той обяви, че Русия е увеличила производството на основни оръжия

Съобщава се, че Руската служба за финансов мониторинг е премахнала лица от списъка на руските терористи и екстремисти, които са се сражавали в чеченските части "Ахмат" в Украйна. Руското опозиционно издание Verstka съобщи на 7 декември, че службата е премахнала най-малко четирима души от списъка с терористи и екстремисти през 2022-2023 г., които са служили в чеченските части "Ахмат" в Украйна.

Руските власти продължават усилията си да принудят мигрантите да влязат в руската армия. Руското опозиционно издание Baza съобщи на 7 декември, че руската армия е издала военни призовки на над 350 наскоро натурализирани руски граждани от началото на октомври 2023 г., включително над 200 през ноември 2023 г.

ISW: Русия мобилизира и мигранти с руско гражданство

ISW: Русия мобилизира и мигранти с руско гражданство

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната

Руският президент Владимир Путин заяви на 7 декември, че руската икономика просперира в лицето на западните санкции по време на реч в "Russia Calling!" инвестиционен форум в Москва.

Путин заяви, че световната икономическа система преминава през фундаментални и необратими промени и че само "силна, стабилна и суверенна" страна, каквато е Русия, може успешно да се превърне в център на икономически растеж. Речта на Путин вероятно е била насочена към успокояване на вътрешните опасения относно руската икономика и е в съответствие с докладите, че Путин възнамерява да се съсредоточи върху представянето на Русия като икономически стабилна страна по време на своята президентска кампания през 2024 г.

Путин иска сътрудничество с Китай и при военните технологии

Путин иска сътрудничество с Китай и при военните технологии

Двустранната търговия ще надхвърли 200 милиарда долара през тази година

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в отговор на коментара на президента на САЩ Джо Байдън за руските заплахи към НАТО, че САЩ демонизират Русия, за да убедят американските конгресмени да "изгорят парите на данъкоплатците в пещта на войната в Украйна".