Съдът удължи с шест месеца задържането на руския националист Игор Гиркин, който каза, че иска да се състезава с Владимир Путин на президентските избори през март, докато чака съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм, предава Ройтерс.

Решението, обявено от московски съд, слага край на вече слабата перспектива Гиркин да бъде допуснат да се кандидатира.

52-годишният Игор Гиркин (Стрелков) е известен на Запад с участието си в свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. , когато загинаха 298 пътници и екипаж. Миналата година нидерландски съд го осъди задочно за убийство. Гиркин отрече да е замесен в този случай.

Бившият офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) е организирал проруски милиции в Източна Украйна от началото на 2014 г. Известен също като Игор Стрелков, той многократно е казвал, че Русия е изправена пред катаклизми, освен ако военното ръководство не ръководи по-ефективно войната в Украйна.

Той може да получи пет години затвор, ако бъде признат за виновен за "публични призиви за извършване на екстремистка дейност".

Гиркин се оплака в публикация в Telegram миналия май, че властите в контролираната от Русия част на украинската Донецка област не успяват да осигурят издръжка на семействата на мъже, които са били призовани да се бият срещу Украйна.

Гиркин публикува, че "да бъде застрелян някой за такова нещо би било твърде малко". Неговият адвокат каза, че Гиркин е признал, че е написал публикацията, но не е съгласен, че тя представлява екстремизъм или подстрекателство.

Гиркин обяви малко вероятната си кандидатура за изборите от затвора миналия месец, като каза на поддръжниците си да създадат щаб и да събират подписи.

Сега задържането му ще продължи далеч след изборите на 17 март, на които се очаква Путин да се яви и да ги спечели спокойно.

Гиркин каза, че Путин е бил подведен от Украйна, Запада и собствените си военни ръководители шефове по сигурността, преди да започне инвазията си през февруари 2022 г.

"Оказа се, че нито страната, нито армията, нито руската индустрия са готови за война", каза Гиркин през август.

Критикувайки директно президента, той премина граница, която дори шефът на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин не се осмели да наруши. Самият Пригожин загина при неясни обстоятелства в самолетна катастрофа, след като организира бунт срещу военното ръководство на страната.

Гиркин: Путин е конституционен инвалид! Ще предаде и Кремъл на Украйна

Гиркин: Путин е конституционен инвалид! Ще предаде и Кремъл на Украйна

Лидерът на Русия бил неспособен да направи каквото и да било за защита на страната и за провеждане на "специална операция"