На 12 и 13 октомври официални представители на САЩ и Украйна съобщиха, че са очаквали руските настъпателни операции около Авдеевка и са изразили увереност в украинската отбрана. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби съобщи на 13 октомври, че новите руски настъпателни операции край Лиман и Авдеевка "не са били изненада".

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Кирби заяви, че САЩ са уверени, че украинските сили ще отблъснат тези руски атаки.

Кирби съобщи също, че руските сили изглежда използват тактиката на човешката вълна, при която руските военни използват маси от зле обучени и екипирани руски войници, за да се опитат да напреднат - същата практика, която руските сили използваха по време на неуспешната си зимна офанзива през зимата на 2023 г.

Освен това ISW наблюдава, че руските сили използват по-голям от обичайния брой бронирани превозни средства в текущите операции.

Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Андрий Юсов съобщи по подобен начин на 12 октомври, че украинските сили са знаели и са се подготвили за руската атака край Авдеевка и че руските сили не са формирали достатъчно резерви, за да атакуват по цялата фронтова линия, а само в определени сектори.

Няколко руски военни блогъри твърдят, че украинските мини забавят руския напредък край Авдеевка, което показва предварителна украинска подготовка за атаката.

Руското информационно пространство остава разделено по отношение на перспективите за руски успехи край Авдеевка и на настоящите украински възможности. Публикуваните на 13 октомври геолокационни кадри показват, че руските сили са напреднали незначително на север от сметището северно от Авдеевка.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 октомври, показват, че руските сили са напреднали и южно от Авдеевка.

ISW: Руското МО налага информационно затъмнение около Авдеевка

ISW: Руското МО налага информационно затъмнение около Авдеевка

Руските сили се опитват да увеличат производството на оръжие през есента и зимата

Някои руски източници твърдят на 13 и 14 октомври, че украинските отбранителни укрепления представляват значително предизвикателство за руския напредък около Авдеевка.

Някои руски източници посочват, че руските проблеми с медицинското осигуряване също възпрепятстват руския напредък в района на Авдеевка. Един руски източник твърди на 12 октомври, че в окупираните Хорливка и Донецк край Авдеевка има недостиг на хирурзи, и призовава руските лекари да заминат за фронта, за да помогнат за лечението на ранените руски войници.

Говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Олександър Щупун заяви по подобен начин на 14 октомври, че по-голямата част от руските жертви в направление Авдеевка се дължат на нискокачествено медицинско обслужване и на изчерпване на капацитета на местните болници.

Други руски военни блогъри продължиха да хвалят руските офанзивни усилия на 13 и 14 октомври и повториха желаната от Кремъл версия, че украинската контраофанзива е приключила.

Един от руските военни блогъри предупреди, че руските официални лица и източници вероятно са отхвърлили украинската контраофанзива твърде бързо и отбеляза, че е твърде рано да се говори за пробив на украинската отбрана.

На 14 октомври украинските сили продължиха контраофанзивата си в Източна и Южна Украйна и напреднаха западно от град Донецк. Публикуваните на 14 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили напредват северно от Маринка (западно от град Донецк).

Украински и руски източници твърдят, че украинските сили са продължили да атакуват руските позиции на южния фланг на Бахмут.

Зеленски: Украинските войски се задържат в Авдеевка

Зеленски: Украинските войски се задържат в Авдеевка

Украински официални лица казват, че руските сили са пренасочили голям брой войници и оборудване към Авдеевка

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали незначително западно от Роботине (на 10 км южно от Орикьов) към Ривне (на 24 км югозападно от Орикьов) в западната Запорожка област.

Руският Черноморски флот (ЧФ) ще поддържа някои кораби в основната си военноморска база в Севастопол на фона на украинските удари по руски кораби, тъй като основният сух док на руските военноморски сили в Черно море е в Севастопол. Говорителят на украинските военноморски сили капитан трети ранг Дмитрий Плетенук съобщи на 14 октомври, че на 13 октомври украинските сили са нанесли удари по руския влекач "Професор Николай Муру" и патрулния кораб "Павел Державин", и заяви, че ЧФС е преразпределил корабите от Севастопол към Керч, Феодосия и Новоросийск (в континентална Русия).

Плетенук отбеляза, че руските сили продължават да използват базата в Севастопол, тъй като в другите пристанища обаче няма достатъчно кейове, които да приемат кораби.

Щабът на БМФ и основните съоръжения, включително сух док, се намират в Севастопол, поради което руските военноморски сили трябва да изпращат някои кораби за ремонт в обсега на украинските удари.

На 14 октомври Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи, че Русия вероятно е увеличила отбранителната и реактивната си позиция след множеството украински удари по обекти на руския черноморски флот през август и септември 2023 г.

На 14 октомври Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), с което задължава Армения да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в Армения, поради неиздадена от МНС заповед за арест, непосредствено след усилията на Путин на 13 октомври да заяви, че отношенията между Русия и Армения не се влошават.

Путин отива на първа визита в чужбина след заповедта за арест на МНС

Путин отива на първа визита в чужбина след заповедта за арест на МНС

Руският лидер ще посети Киргизстан

Арменският президент Вахагн Хачатурян подписа съответния документ, както и декларация за признаване на юрисдикцията на МНС на 14 октомври, след като арменският парламент гласува за ратифициране на статута на 3 октомври.

Ратифицирането на Римския статут по-специално юридически задължава Армения да арестува Путин от името на МНС, който на 17 март 2023 г. издаде заповед за арест на Путин за незаконно депортиране на украински деца от окупирана Украйна в Русия.

Ратифицирането на Римския статут от страна на Армения идва един ден след като Путин се похвали със силата на руско-арменските отношения по време на срещата на Съвета на държавните глави на държавите членки на Общността на независимите държави (ОНД).

Съобщава се, че украинските военни ще започнат обучение на изтребители F-16 в САЩ през следващата седмица.

На 13 октомври Politico съобщи, че анонимни американски служители са заявили, че "малък брой" украински пилоти ще започнат обучение за изтребители F-16 следващата седмица в базата на Националната въздушна гвардия "Морис" в Аризона, след като са завършили обучението по английски език във военновъздушната база "Лакланд" в Тексас.

Един от американските служители съобщава, че обучението може да бъде ускорено поради спешната нужда на украинските сили от изтребители F-16.

Докато Израел е във война, Путин е все по-зависим от Иран

Докато Израел е във война, Путин е все по-зависим от Иран

Русия е все по-зависима, защото просто се опитва да надживее Украйна и нейните западни поддръжници във войната на Путин