В Южна Украйна като цяло и в Херсон в частност Русия възнамерява да разположи така наречените "доброволчески" отряди.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Неотдавнашните украински удари по руската военна и транспортна инфраструктура в Крим и Херсонска област изглежда намаляват увереността на руснаците в сигурността на техните тилови зони.

Руските власти вероятно подготвят показни съдебни процеси срещу украинските защитници на Азовстал в Деня на независимостта на Украйна, за да затвърдят още повече окупационния контрол над окупираните райони на Украйна и да създадат условия за деморализиране на украинските войски.

ООН: Токът от Запорожката АЕЦ принадлежи на Украйна

ООН: Токът от Запорожката АЕЦ принадлежи на Украйна

Гутериш настоява този принцип да бъде напълно спазен

Руските сили проведоха ограничени наземни атаки северно от град Харков, югозападно и югоизточно от Изюм, източно от Сиверск и южно и източно от Бахмут.

Руските сили проведоха множество неуспешни сухопътни нападения срещу населени места по южната ос.

Според института "украинските удари намират отзвук в руското информационно пространство".

Руските власти видимо засилват мерките за сигурност в Крим, което свидетелства за нарастваща загриженост сред руските власти и цивилното население относно заплахата от украински удари по задграничните райони, считани досега за безопасни.

Шефът на британското разузнаване: Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад

Шефът на британското разузнаване: Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад

Кибервойната е не по-мако брутална от физическата

Руските окупационни власти засилват контрола си върху образователната инфраструктура в окупираните райони в подготовка за наближаващата учебна година и е възможно да изпращат украински деца в Русия като част от по-широка кампания за преселване.

Ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 19 август остана почти непроменена въпреки изявленията на руското министерство на отбраната от 18 август, че украинските войски ще извършат провокация в ЗАЕЦ на 19 август.