Електричеството, генерирано в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, принадлежи на Украйна. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

По време на посещение на украинското пристанище в Одеса той настоя този принцип да бъде напълно спазен.

Запитан за възможни планове от страна на Москва за пренасочване на електроенергия към руската електрическа мрежа, Гутериш подчерта, че централата трябва да бъде демилитаризирана.

"Очевидно електричеството от Запорожката АЕЦ е украинско и е необходимо на украинския народ, особено през зимата. И този принцип трябва да се спазва напълно", категоричен бе той.

Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ предпазва от "Чернобилски сценарий"

Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ предпазва от "Чернобилски сценарий"

Москва вече отхвърли предложението на ООН за демилитаризация на централата

Вчера говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Украинският лидер обсъди с Антониу Гутериш "ядрения шантаж" на Русия

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.