Уволнението на бившия командващ 58-а армия с комбинирани въоръжения генерал-майор Иван Попов продължава да предизвиква яростна реакция срещу руското военно командване и руското гражданско ръководство.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта в Украйна.

Руските военни блогъри твърдят, че уволнението на Попов показва, че руското военно командване потиска по вреден начин мнението на командирите за ситуацията на фронта и че руското командване е забравило, че основният му приоритет е запазването на личния състав.

Руски военен кореспондент твърди, че уволнението на Попов илюстрира тежък проблем както с руското военно ръководство, така и с гражданското ръководство на Русия.

Военният кореспондент обвинява цивилното ръководство, че редовно потиска и игнорира докладите от фронта и че не успява да мобилизира правилно руската отбранителна индустриална база (ОИБ) за военните усилия.

Военният кореспондент твърди, че руските елити и бизнесмени имат споразумения с руското военно командване, които ограничават руските военни действия на терен, за да се избегне накърняване на икономическите интереси - давайки хипотетичен пример за отказ на руските сили да атакуват град, за да запазят промишлено предприятие, собственост на руски бизнесмен.

Преди това Пригожин обвини руските олигарси, че са измамили Путин и руската общественост, за да започнат инвазията в Украйна и да си поделят активите на окупираните украински територии.

Военният кореспондент също така предупреди, че руската командна верига в Украйна продължава да деградира и че ситуацията "започва да кипи".

Бивш руски дипломат: Путин се смее на НАТО

Бивш руски дипломат: Путин се смее на НАТО

Докато американските стратези обмислят някакви възможности в своите кабинети, украинците умират

Уволнението на Попов разкри ново ниво на загриженост за фракционната динамика и деградиралите командни структури в руската армия след бунта на Пригожин от 24 юни и вероятно ще служи като точка на невралгия в руското информационно пространство в обозримо бъдеще.

Руският президент Владимир Путин също така посочи, че възнамерява да запази групата "Вагнер" като единна бойна сила, а не да я разбива, но се стреми да отдели финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин от ръководството и силите на "Вагнер". В интервю за руския вестник "Комерсант", публикувано на 13 юли, Путин потвърди, че на 29 юни се е срещнал с Пригожин и 35 командири на "Вагнер".

Путин твърди, че е предложил на бойците от "Вагнер" възможността да служат под командването на командир от "Вагнер" (с повиквателна "Седа"), който е командвал силите на "Вагнер" през последните 16 месеца, което още веднъж потвърждава предишната оценка на ISW, че Кремъл се стреми да запази "Вагнер" като сплотена бойна сила, като същевременно я отдели от Пригожин.

Путин твърди, че "много от командирите (на Вагнер) са кимнали" в отговор на предложението му, но Пригожин, "който седеше пред личния си състав и не ги видя да кимат", каза, че командирите на "Вагнер" не са съгласни с решението. Путин вероятно е наблегнал на различния отговор на Пригожин, за да представи Пригожин като проблем в контраст с лоялните командири от "Вагнер". Бившият руски офицер и яростен националист Игор Гиркин отбеляза, че разказът на Путин за срещата на 29 юни го представя като отстъпващ пред исканията на Пригожин, но крайният резултат от срещата на 29 юни не е ясен.

На директен въпрос на "Комерсант" за бъдещето на "Вагнер" като бойна единица, Путин продължава да поддържа абсурдното схващане, че в Русия не съществуват частни военни компании (ЧВК). Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал от ВВС Пат Райдър заяви на 14 юли, че силите на "Вагнер" не участват във военните операции в Украйна в значими поддържащи или бойни роли.

Путин: ЧВК "Вагнер" не съществува

Путин: ЧВК "Вагнер" не съществува

Частните армии все пак били проблем за Русия

ISW и преди е наблюдавала руски източници, които съобщават, че силите на "Вагнер" не участват в бойни операции в Украйна.

На 14 юли беларуски правителствени и независими източници потвърдиха, че инструктори от групата "Вагнер", които преди това са били разположени в Африка, са пристигнали на полигони в Беларус. На 14 юли беларуското Министерство на отбраната (МО) публикува кадри, на които се вижда как инструктори на Вагнер обучават беларуски териториални войски близо до Асипович, Могильовска област.

Беларуски вътрешен източник твърди, че инструкторите на Вагнер от африканския контингент на Вагнер (който източникът описва като "Африкански корпус на Вагнер", въпреки че не е известно дали това е официално наименование) са пристигнали в Беларус на 11 юли с конвой от окупираната Луганска област.

Беларуският вътрешен източник предполага, че "Вагнер" се стреми да ротира войските на африканския си контингент и че пристигането на някои инструктори в Беларус е част от по-широкообхватни усилия за ротация на войските.

Руски военен блогър твърди, че само част от африканския контингент на "Вагнер" е напуснал Африка и че в приемащите африкански държави остават достатъчно войски, които да изпълняват възложените задачи.

Международните командири на "Вагнер" вероятно пристигат в Беларус, за да подготвят инфраструктурата за обучение и да създадат условия за пристигането на редовните сили на "Вагнер", за които се съобщава, че ще се разгърнат в Беларус в началото на август, след като излязат в отпуск и бъдат реорганизирани след въоръженото въстание на "Вагнер" на 24 юни.Руските блогъри допълнително разпространиха снимка от 14 юли, на която се твърди, че самият Пригожин се намира в Беларус или е на път за Беларус от окупираната Луганска област, но един от блогърите отбеляза, че настоящата роля на Пригожин във "Вагнер" остава неясна.

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет

На 14 юли украинските сили продължиха контраофанзивни операции на поне три участъка от фронтовата линия и според съобщенията са постигнали успехи в някои райони. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в направленията Бахмут, Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бердянск (гранична зона Донецк - Запорожка област).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех по направлението Била Хора-Андривка (9-15 км югозападно от Бахмут).

Украинският заместник-директор на Департамента за планиране в Главното управление на Украинската национална гвардия полковник Николай Уршалович заяви, че украинските сили са напреднали с над 1700 метра на неуточнени места в Мелитополското направление.

Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са постигнали локален пробив на руските отбранителни линии северно от Прютне (на 15 км югозападно от Велика Новосилка).

Дания прати стратегическа помощ на Украйна

Дания прати стратегическа помощ на Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

На 14 юли руските сили нанесоха още една серия от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 17 безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 от Краснодарския край и ракета С-300 по цели в Украйна и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 от изстреляните безпилотни летателни апарати.

Украински източници съобщиха, че руските сили са се прицелили в Одеска, Николаевска и Днепропетровска област.

Руски източници твърдят, че неуточнен брой руски безпилотни летателни апарати Шахед-131/136 са нанесли удари по украинска военна инфраструктура в Кривой Рог, Днепропетровска област.

Руските власти задържаха бившия служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Михаил Поляков, за когото се твърди, че е администратор на няколко популярни телеграм канала, отразяващи вътрешната политика на Кремъл. Московската полиция задържа Поляков по обвинения, че е изнудвал неуточнени руски политици и бизнесмени.

Руски източници твърдят, че Поляков управлява канала "Кремълска перачница" и е свързан с или администратор на телеграм каналите "Brief" и "Siloviki".

За Лондон е все по-вероятно Суровикин да е уволнен след бунта на "Вагнер"

За Лондон е все по-вероятно Суровикин да е уволнен след бунта на "Вагнер"

Хипотезата се засилва от нарасналия обществен профил на заместника му

"Brief" и "Siloviki" обаче отричат Поляков да е свързан с техните канали.

Тези три телеграмни канала рутинно спекулират с вътрешната политика на Кремъл и динамиката между руските политически фракции и популяризират забележителни слухове в руското информационно пространство.

Каналите, които спекулират с вътрешната политика на Кремъл, представляват специфична ниша в руското информационно пространство, а задържането на Поляков подсказва, че Кремъл може би възнамерява да потисне спекулациите с вътрешната политика след бунта на "Вагнер".

Украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужний призна, че украинските сили водят кампания за блокиране на руски военни обекти в Русия.

Вестник "Вашингтон пост" цитира Залужний да казва, че Украйна използва оръжия местно производство, за да нанася удари по руски военни цели в Русия, поради опасенията на Запада, че украинските сили използват оръжия, предоставени от Запада, срещу руска територия.

Валерий Залужний: Защо трябва да питам някого за разрешение какво да правя на вражеска територия?

Валерий Залужний: Защо трябва да питам някого за разрешение какво да правя на вражеска територия?

Украйна иска да освободи и Крим

Залужний също така подчерта значението на украинските удари по целия театър в Украйна. The Washington Post съобщи, че Залужний също така е заявил, че засиленият украински непряк огън може да притисне руските сили и да сведе до минимум украинските жертви, но че в момента Украйна е зависима от боеприпаси от други държави за тази цел.

Залужний също така потвърди намерението на Украйна да освободи Крим.