На 5 декември украинските сили вероятно нанесоха удари по две руски стратегически военновъздушни бази, като нанесоха леки щети и същевременно демонстрираха способността на Украйна да нанася удари по руските тилови зони и вероятно да прекъсне кампанията на Русия за нанасяне на удари по украинската инфраструктура.

Това се посочва в анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната и няколко военни блогъри съобщиха, че украинските сили са използвали безпилотни летателни апарати, за да нанесат удари по авиобаза Енгелс-2 в Саратовска област (на около 315 мили от украинска територия) и по авиобаза Дягилево в Рязанска област (на около 285 мили от украинска територия).

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

Заключението е на експерти

И в двете авиобази се намират елементи от руската стратегическа бомбардировъчна ВВС флотилия, която Русия използва за удари по Украйна през цялата война. Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк написа в "Туитър", че Кремъл е трябвало да знае, че "ако нещо се изстрелва във въздушното пространство на други държави, рано или късно неизвестните летящи обекти ще се върнат в точката на излитане".

Все пак към момента на публикуване на статията украинските власти не са поели официално отговорност за ударите. Руски източници твърдят, че украински дрон е нанесъл удар по самолети в авиобазата Енгелс-2 в Саратовска област, Русия, като е повредил стратегически бомбардировачи и ракетоносци. Руски източници твърдят също, че украински дрон е унищожил руски камион с гориво в авиобазата Дягилево в Рязанска област, Русия.

Руското министерство на отбраната твърди, че ударът е бил умишлено насочен към руски самолети с далечен обсег на действие. Украинските сили вероятно са се стремили да нарушат руските удари срещу украинската критична инфраструктура и да демонстрират способността на Украйна да насочва удари срещу руски стратегически обекти.

Британското разузнаване: Русия използва стари ракети срещу Украйна, премахвайки ядрени бойни глави от тях

Британското разузнаване: Русия използва стари ракети срещу Украйна, премахвайки ядрени бойни глави от тях

Те вероятно се използват за примамка

Гневът от неспособността на руските военни да предотвратят украинските удари по руски стратегически военновъздушни бази, разположени на повече от 280 мили от украинските позиции, надделява над похвалите за последния кръг от удари срещу Украйна в руската общност от военните блогъри.

Руските блогъри също така призоваха руските военни власти да разрешат значителни ответни удари срещу Украйна и да засилят мерките за борба с тероризма на руска територия.Общността на блогърите се оплака, че руските военни власти не се съобразяват с техните предложения и пренебрегват разузнавателните данни от открити източници (OSINT) и че ако руските власти бяха взели предвид предупрежденията на блогърите, двата удара по руски военни бази вероятно щяха да бъдат предотвратени.

Ударите по военновъздушните бази Енгелс-2 и Дягилево застрашават легитимността на Русия като ядрена сила, тъй като ударите са повредили самолети, способни да носят множество ядрени оръжия, предупреждават руските военни журналисти.

Украйна: На руснаците им свършват прецизните ракети, но точността не е особено важна за тях

Украйна: На руснаците им свършват прецизните ракети, но точността не е особено важна за тях

До следващия масиран удар имало около седмица

На 5 декември руските сили нанесоха още една вълна от ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. Руски и украински източници съобщиха, че на 5 декември руските сили са нанесли ракетни удари по украинската гражданска и енергийна инфраструктура в Киевска, Одеска, Винетийска и Запорожка област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 60 от над 70 изстреляни ракети. Заместник-ръководителят на президентската канцелария на Украйна Кирил Тимошенко заяви, че руските удари са повредили електропровод в Сумска област. По-рано, на 2 декември, ISW оцени, че макар украинската и осигурената от Запада противовъздушна отбрана да намалява още повече намаляващия запас от прецизни боеприпаси на Русия, малкият процент руски удари, които преминават през украинската противовъздушна отбрана, все пак оказват значително въздействие върху украинската критична инфраструктура.

Руските войски продължават да защитават позициите си по линията Сватово-Кремина срещу украински атаки.

Руските сили продължиха да постигат постепенни успехи в района на Бахмут, но все още не са обкръжили града, и проведоха настъпателни операции в района на град Авдиевка-Донецк. Украински източници твърдят, че малки руски щурмови групи от 15-20 души се опитват да проникнат през украинските линии.

Руските окупационни власти продължават насилственото прехвърляне на украински деца от окупираните територии в Донецка и Луганска област в Русия под предлог, че децата се нуждаят от специални медицински грижи.

Руските сили обстрелват повече от 20 селища на десния (западен) бряг на река Днепър и продължават да нанасят удари по град Херсон.

Руският сенатор Андрей Клишас от управляващата партия "Единна Русия" предлага на Кремъл да ограничи възможността на руснаците, които са избягали от страната, за да избегнат мобилизация, да си осигурят работа след завръщането си в Русия.

Украински градове отново под обстрел, ракети по Николаев
Обновена

Украински градове отново под обстрел, ракети по Николаев

Критичната инфраструктура е повредена във Виница

Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) съобщи, че руските военни, съгласувано с руското вътрешно министерство, предприемат стъпки за пускане в действие на електронна база данни до февруари 2023 г., която да документира личните данни на всички военнослужещи и да ограничава движението им, дори когато не са мобилизирани.