Руските власти в контролираните от тях части на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области на Украйна приключиха своите референдуми за анексиране и заявиха, че според резултатите до момента, между 87 и 99% одобрение от жителите на Украйна.

Това пише в ежедневната си сводка за войната в Украйна Институтът за наблюдение на войната (ISW).

Според нея, руските официални лица предварително са определили и фалшифицирали рейтингите на одобрение и предполагаемите проценти на избирателно участие за фалшивите референдуми, докато са принуждавали украинските цивилни в окупираните територии да гласуват перформативно за руската анексия.

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Но Киев няма да признае резултатите

Руският президент Владимир Путин вероятно ще обяви руската анексия на окупирана украинска територия на 30 септември. Приключването на референдумите бележи последната предпоставка за руския президент Владимир Путин да обяви руската анексия на окупирана украинска територия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Путин вероятно ще направи декларацията преди или по време на обръщение към двете камари на руския парламент в петък, 30 септември.

Британското разузнаване: Путин обявява анексия на 30 септември
Обновена

Британското разузнаване: Путин обявява анексия на 30 септември

"Референдумите " приключват във вторник

Путин следва подобен подход, когато незаконно анексира украински Крим през 2014 г.: референдум, последван от президентски указ за признаване и договор за присъединяване, които Руското федерално събрание официално одобри в рамките на пет дни след фиктивния кримски референдум. Руският прокси лидер на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин каза пред руските медии на 27 септември, че преди това е поискал от Путин да одобри резултатите от референдума преди провеждането му и ще пътува до Москва, за да подпише споразумение .

Ръководителят на проксито на Русия Луганска народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви на 27 септември, че ЛНР ще се присъедини към Русия "много скоро" и че той ще пътува до Москва на 27 или 28 септември, за да помоли Путин лично да одобри резултатите на мнимите референдуми.

ISW: Русия се готви ускорено за анексия на окупираните територии

ISW: Русия се готви ускорено за анексия на окупираните територии

Агресорите укрепват позиции

ISW по-рано прогнозира, че Путин ще анексира окупираната украинска територия до или скоро след 1 октомври, за да позволи принудителното набиране на украински цивилни в руската армия в нормалния есенен наборен цикъл.

Продължават ожесточени боеве в района на Лиман, а украинските военни, съдейки по съобщенията от фронта, са близо до това да отрежат последните линии за снабдяване на действащата там руска групировка и да я поставят в оперативно обкръжение. Експертите на ISW пишат, позовавайки се на украински източници, че през 26 и 27 септември въоръжените сили на Украйна са поели контрол над няколко села северозападно и северно от Лиман. Освен това американският институт съобщава, позовавайки се на руски източници, че украинската артилерия държи под обстрел последния път за снабдяване на руските войски в града, минаващ през Сватово, Макеевка и Терни. Украински разузнавателно-диверсионни групи вече са забелязани в градовете Торское и Ямпол югоизточно от Лиман.

Що се отнася до ситуацията в района на Бахмут (единствения украински град, където руските войски предприемат активни настъпателни действия), в сводката на ISW се казва, че на 27 септември тези атаки са завършили с неуспех.

В същото време експертите на Института цитират доклад на журналисти от New York Times, които пишат за действията на ЧВК "Вагнер" на Бахмутския фронт. Според журналисти "вагнеровците" използват като пушечно месо затворници, отишли ​​на война, и те често се предават на украинската армия.

Проследяват се и събитията след обявената частична мобилизация. 

Съобщава се, че руските сили изпращат новомобилизирани мъже от Западния военен окръг (ОМУ) на фронтовите линии в Херсонска и Харковска област без предварително обучение. Мобилизиран военнослужещ от 1-ви танков полк на неуточнено подразделение записа видео молба, в която се посочва, че неговото подразделение няма да премине обучение преди дислоцирането в Херсонска област на 29 септември.

Марк Крутов от RFE/RL геолокира обкръжението на военнослужещия до базата на 2-ра гвардейска мотострелкова дивизия в Калининец, Московска област. ISW по-рано съобщи, че руските сили са изпратили елементи от 147-и артилерийски полк на 2-ра мотострелкова дивизия в Херсонска област в края на август и вероятно се опитват да подсилят части на юг (които са действали в Киевска и Харковска области) за кратки периоди с необучени, новомобилизирани мъже.

Елементи на 2-ра мотострелкова дивизия, базирани преди това от Изюм, поискаха да напуснат позициите си на 30 август поради морално изтощение.

Отписват кредитите на убитите и инвалидизираните мобилизирани руснаци

Отписват кредитите на убитите и инвалидизираните мобилизирани руснаци

Всички мобилизирани получават кредитна ваканция

Руското опозиционно издание "Медиазона" също съобщи, че мобилизирани мъже от 237-ми танков полк от 3-та мотострелкова дивизия на ОМУ, базирана от Валуйки, се развръщат на фронтовата линия в Донбас след само един ден обучение.

ISW не може независимо да провери доклада на Медиазона, но 237-ми полк също оперира около Изюм от края на март.

Мобилизирани мъже с ден-два обучение едва ли ще укрепят смислено руските позиции, засегнати от украинската контраофанзива на юг и изток.

Украинските сили проведоха операции за укрепване на позициите си на източния бряг на река Оскил северно от Купянск на 27 септември. Украинските официални лица потвърдиха, че украинските сили са освободили Купянск-Вузловий (източно от Купянск), който според съобщенията служи като един от най-големите железопътни възли в Харковска област.

Руски източници твърдят, че украинските сили също продължават да напредват в посока Тавилижанка (приблизително 18 км североизточно от Купянск-Вузловий на източния бряг на река Оскил) и са осигурили позиции северозападно от селището.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили продължават да обстрелват Кучеровка и Петропавловка (източно от Купянск-Вузловий) и Дворична (западно от Тавилижанка).

Кадри в социалните медии също показаха последиците от руския удар над Купянск.

Украинските сили продължиха да напредват северозападно от Лиман на 26 и 27 септември. Украински местни власти обявиха, че украинските сили са освободили Писки-Радковски (приблизително 35 км северозападно от Лиман) на 26 септември, но отбелязаха, че украинските сили все още прочистват селището.

Местните власти заявиха, че могат свободно да пътуват между Лозове и Рубци, което допълнително показва, че украинските сили са осигурили някои позиции северозападно от Лиман. Украинският журналист Андрий Цаплиенко съобщи, че украинските сили са освободили Ридкодуб (20 км северно от Лиман), а геолокирани кадри изобразяват украински сили, които се движат през селището.

Руските източници също твърдят, че украинските сили са превзели Катериновка и са осигурили позициите си в Нове, и двете източно от Ридкодуб. Кадри също показаха украинските сили да навлизат в Коровий Яр, на около 20 километра северозападно от Лиман.

Украинската армия поразила днес 5 командни пункта на противника

Украинската армия поразила днес 5 командни пункта на противника

Руските войски продължават да насочват усилията си към задържане на територии в Донбас

Руски източници съобщават, че украинският артилерийски огън успешно пресича последния логистичен път на руските сили към Лиман, минаващ през Сватове-Макиевка-Терни северно от селището.

Руски военни кореспонденти също твърдят, че са били свидетели на украински разузнавателни и диверсионни групи в Торске и Ямпил, съответно на 14 км североизточно и 13 км югоизточно от Лиман.

Украински военни запазиха оперативното си мълчание на 27 септември и заявиха, че украинските сили продължават кампанията си за блокиране в Южна Украйна. Украински военни отбелязаха, че руските сили продължават да прегрупират единици в района и са затворили входа и изхода към Херсонска област, вероятно за да попречат на отделни руски дезертьори и украински мъже в бойна възраст да избягат на контролирана от Украйна територия.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че украинските сили са ударили руски шлепове, опериращи над река Днепър, и са продължили да атакуват руските усилия за ремонт на Каховския мост. Геолокирани кадри, публикувани на 26 септември, също показаха, че според съобщенията украинските сили са ударили руски ферибот близо до град Херсон.

Някои украински потребители на социалните медии също съобщиха, че руските сили са подновили усилията си да установят преминаване на шлеп близо до Антонивския мост, но не предоставиха визуални доказателства. Украинските сили също продължиха да нанасят удари по руски складове за боеприпаси и ключови позиции в централната и северната част на Херсонска област. Южното оперативно командване на Украйна отбеляза унищожаването на руска система за ПВО в Бериславски район. Съобщава се също така, че украинските сили са ударили четири склада за боеприпаси и четири концентрации на руски оръжия и техника в районите Берислав и Херсон.

Украинските сили нанесоха удари и по райони съсредоточаване на руска военна техника в Каховски район. Украински военни заявиха, че украинските сили са увеличили скоростта си на сваляне на руски самолети в Херсонска област, като са свалили шест самолета и хеликоптера през последната седмица.

Украински и руски източници предоставиха ограничена информация относно кинетичната активност на границата с област Херсон. Украинският генерален щаб отбеляза, че руските сили продължават да обстрелват и нанасят удари по украински позиции югоизточно от украинското предмостие над река Инхулец, северозападно от град Херсон и южно от границата на Херсон-Днепропетровска област близо до Потомкине и Осокорковка.

Руското министерство на отбраната (МО) също твърди, че руските сили са ударили украински командни пунктове близо до плацдарма и са свалили украински самолет в Осокорковка.

Продължава мобилизацията в страната, както и опитите на мъже да избягат от страната. 

Руските власти установяват контролно-пропускателни пунктове по границите на Русия, за руски мъже, които искат да избегнат принудителна мобилизация, като избягат от страната. Руският министър на вътрешните работи за Северна Осетия-Алания, генерал-лейтенант от полицията Андрей Сергеев, обяви на 27 септември, че служители планират да създадат мобилизационен пункт за службата за набиране на военни на ГКПП Горен Ларс на границата между Русия и Грузия "в близкото бъдеще."

Кадри в социалните медии показват руски военни превозни средства, движещи се към границата, според съобщенията, за да установят мобилизационния контролно-пропускателен пункт.

Руско онлайн издание съобщи на 27 септември, че граничните служители са започнали да проверяват мобилизационните списъци на контролно-пропускателния пункт, но твърдят, че проверяват само имената на резервисти от Северна Осетия.

Връчват повиквателни на руснаци на границата с Грузия

Връчват повиквателни на руснаци на границата с Грузия

На граничния пункт има опашка от 5500 превозни средства

Сергеев съобщи също, че граничните служители на Северна Осетия са се срещнали с граничния отдел на Руската федерална служба за сигурност (FSB), за да отговорят на опасенията относно увеличения трафик през граничните пунктове към Грузия и са се съгласили да разрешат пешеходния трафик през границата в опит да облекчат резервния трафик и "напрегната" ситуация. Финландски писател заяви на 27 септември, че служители на ФСБ на руско-финландската граница проверяват имената по списък за мобилизация и задържат мъже, чиито имена се появяват, цитирайки неидентифициран източник.

Руското министерство на отбраната отрече слуховете на 27 септември, че руски служители са поискали от правителствата на Грузия, Казахстан и други държави да екстрадират принудително руски мъже, бягащи от мобилизация обратно в Русия.

Министърът на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов каза пред репортери, че Казахстан ще екстрадира само мъже, които са извършили престъпление, което също е незаконно в Казахстан и са обявени за международно издирване, но не опроверга изрично слуховете. Украински медии формулираха отговора му като потвърждение, че Казахстан ще екстрадира руски граждани за избягване на мобилизация, ако бъдат преследвани в Русия.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи на 27 септември, че родители на първокурсници от Военноморската академия "Кузнецов" в Санкт Петербург - най-големият военноморски щабен колеж на Русия - протестират срещу възможността децата им да бъдат изпратени да се бият в Украйна.

GUR съобщи, че персоналът на академията е поставил кадетите под постоянно наблюдение, за да се гарантира, че няма да напуснат или да се свържат с родителите си и че ръководството на академията е отказало да се срещне с родителите на кадетите. Съпротивата срещу мобилизацията в една от водещите военни академии на Русия, не само сред обикновените цивилни, показва рязкото влошаване на морала сред персонала, който Кремъл възнамерява да разположи в Украйна.

Руските официални лица продължиха да поставят условия за принудителна мобилизация или набор на украински цивилни в области, които скоро ще бъдат анексирани, за да се бият срещу украинската армия на 27 септември. Украинският канал Telegram Mariupol Now сподели екранна снимка на текст от човек, който изглежда да бъде руски окупационен администратор или военен вербовчик, като покани получателя да гласува в подкрепа на референдума за фиктивно анексиране и след това да се яви във военния щаб с паспорта и личните си вещи в съответствие със заповедта за частична мобилизация на Путин.

Рязък скок на руски мигранти в ЕС след обявената мобилизация

Рязък скок на руски мигранти в ЕС след обявената мобилизация

Редица държави вече обявиха, че няма да допускат дезертьори

ISW по-рано оцени, че руските сили вероятно ще включат насилствено украински цивилни в окупирани райони в своя есенен мобилизационен цикъл, който трябва да започне на 1 октомври.

Ръководителят на украинската Луганска област Сергей Хайдай съобщи на 27 септември, че руски служители са започнали да проверяват списъците на завършилите медицинско училище в Луганск, за да мобилизират насилствено лекари в помощ на руските сили.

Назначеният от Русия ръководител на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки каза пред руски медии на 27 септември, че мобилизация в Запорожка област "не се предвижда през следващите няколко години" след анексирането.

Въпреки това Балицки отбеляза, че "доброволците" могат да се бият от името на Русия, кимайки към принудителните доброволчески батальони, които неговата администрация вече е сформирала в Запорожка област.