Възможно е украинските сили да полагат усилия, насочени към разрушаване на руската противовъздушна отбрана, което, ако е успешно, би могло да даде възможност на Украйна да използва по-ефективно пилотирани въздушни сили в дългосрочен план.

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 12 юни украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 11 срещу 12 юни украинските сили са нанесли удари по една батарея за противовъздушна отбрана С-300 и две батареи за противовъздушна отбрана С-400 в близост до окупираните Белбек и Севастопол, Крим.

Някои руски източници предполагат, че украинските сили са използвали ATACMS по време на удара от 11 до 12 юни, въпреки че ISW не може да потвърди кои системи са използвали украинските сили.

Основателят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) полк "Кракен" Костянтин Немичев потвърди на 12 юни, че украинските сили са използвали HIMARS за унищожаване на четири руски системи С-300 в Белгородска област на неуточнена дата, а украинското издание Suspilne посочи изявленията на Немичев като първото официално украинско потвърждение за удари срещу руска батарея С-300 в Белгородска област на 1 или 2 юни.

Последните действия са принудили Кремъл да прехвърли ПВО части от Крим в Белгородска област.

Путин подписа указ за 87 нови генерали и 8 адмирали

Путин подписа указ за 87 нови генерали и 8 адмирали

Важно решение на Кремъл за армията

Възможно е украинските сили да се стремят активно да влошат руската противовъздушна отбрана, преди Украйна да получи значителен брой самолети, за да създадат условия за бъдещото използване на пилотирани самолети от Украйна по-близо до фронтовите зони.

Възможно е украинските сили да се опитват да деградират руската противовъздушна отбрана преди очакваните доставки на изтребители F-16 за Украйна, които според съобщенията ще започнат в малки количества през лятото и есента на 2024 г.

ISW: Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

ISW: Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

Кремъл продължава да дестабилизира Балканите

Възможно е украинските сили в крайна сметка да успеят да работят по концепция за операции, която съчетава въздушни сили в подкрепа на наземни операции, ако украинската армия получи достатъчен брой изтребители, западните партньори обучат достатъчно подготвени пилоти и ако Украйна успее да влоши руските способности за противовъздушна отбрана.

На 12 юни военни кораби на Северния флот на Русия пристигнаха в пристанището на Хавана, Куба, за планирания петдневен престой в пристанището.

Времето за пробив на Путин в Украйна изтича

Времето за пробив на Путин в Украйна изтича

Опитът на Русия да отвори нов фронт в североизточния регион на Украйна, вече изглежда затънал

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че Армения "ще напусне" и "ще реши кога да напусне" ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) по време на сесия за въпроси и отговори в Националното събрание на Армения на 12 юни на фона на продължаващите усилия на Армения да се дистанцира от отношенията с Русия в областта на сигурността и политиката.

Грузинското опозиционно издание "Мтавари" съобщи, че грузинското правителство планира да възобнови дипломатическите отношения с Русия.

Украйна се надсмя над "високоефективната" руска ПВО в Крим

Украйна се надсмя над "високоефективната" руска ПВО в Крим

Твърди, че е унищожила една система С-400 и две С-300

Руските сили потвърдиха напредъка си край Волчанск, Сиверск и Авдеевка и в западната част на Запорожка област.

Руският президент Владимир Путин изтъкна служители на руски отбранителни компании в списъка на последните носители на награди за труд по време на речта по случай "Деня на Русия" на 11 юни, което показва, че Путин продължава да поставя акцент върху укрепването на руската отбранително-промишлена база (ВПК).