На 21 април председателят на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ сенатор Марк Уорнър съобщи, че американските военни помощи за Украйна, включително ракети с голям обсег на действие ATACMS, ще бъдат транспортирани до Украйна "до края на седмицата", ако Сенатът приеме законопроекта за допълнителните бюджетни кредити на 23 април и президентът на САЩ Джо Байдън го подпише до 24 април.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

В интервю за CBS News на 21 април Уорнър заяви, че президентската администрация на САЩ е била готова да предостави на Украйна ракети с голям обсег на действие ATACMS, както е посочено в законопроекта, през последните няколко месеца.

Уорнър наблегна на мащабното въздействие на бойното поле, което украинските сили са постигнали с помощта на предоставената от САЩ военна помощ, заявявайки, че украинските сили са успели да унищожат "87% от съществуващите дотогава руски сухопътни сили" (потенциално във връзка с професионалните сили на Русия преди пълномащабната инвазия), 67% от руските танкове и 32% от руските бронетранспортьори (БТР) за последните две години с по-малко от 3% от бюджета за отбрана на САЩ и военна помощ от САЩ и Европа.

На 21 април украинският президент Володимир Зеленски заяви, че бързото предоставяне на американска военна помощ на Украйна може да позволи на украинските сили да стабилизират фронтовата линия и да поемат инициативата.

По време на интервю за NBC News Зеленски заяви, че американската военна подкрепа дава на Украйна шанс за победа, но предупреди, че напредъкът на украинското бойно поле ще зависи от това колко бързо военната помощ ще пристигне на фронтовата линия.

Зеленски отбеляза, че забавянето на доставките на военна помощ вече е допринесло за загубите на украинска техника и персонал в "няколко направления". Зеленски заяви, че украинските военни очакват най-вече доставките на системи за противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег, тъй като в момента украинските сили не разполагат със значителни възможности за далечен обсег на действие, които да предотвратят украинските жертви на фронтовата линия.

ISW продължава да оценява, че украинските сили могат да претърпят допълнителни неуспехи през следващите седмици, докато чакат американската помощ за сигурност, която ще позволи на Украйна да стабилизира фронта, но вероятно ще успеят да притъпят сегашното руско настъпление, ако се приеме, че възобновената американска помощ пристигне бързо.

Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Алиансът все пак имал военни съветници в посолствата си в Киев

Руските сили вероятно ще засилят текущите настъпателни операции и ракетните и безпилотните удари през следващите седмици, за да се възползват от затварящия се прозорец на украинските материални ограничения.

На 21 април украинските сили удариха и повредиха кораба за поддръжка на подводници "Коммуна" на руския Черноморски флот (ЧФ) - най-старият действащ военен кораб в света - в окупирания Севастопол, Крим.

Геолокационни кадри, публикувани на 21 април, показват пожар и димен шлейф в Севастополския залив, а руски източници твърдят, че руската противовъздушна отбрана е прихванала украинска противокорабна ракета в района.

Украйна удари най-стария кораб от руския боен флот в Черно море

Украйна удари най-стария кораб от руския боен флот в Черно море

Това е станало в района на Крим

Говорителят на украинските военноморски сили капитан трети ранг Дмитрий Плетенук потвърди, че украински удар е повредил "Коммуна" и че макар украинските сили все още да изясняват степента на повредите, "Коммуна" явно не е в състояние да функционира.

Санкционираният от САЩ прокремълски молдовски политик Илан Шор създаде на 21 април новия проруски избирателен блок "Молдовска победа", който планира да издигне свой кандидат на президентските избори в Молдова на 20 октомври.

На 21 април Шор ръководи среща на молдовски опозиционни политици в Москва и обяви, че партията на Шор, партията "Възраждане", партията "Шанс", партията "Алтернативни сили за спасение на Молдова" и партията "Виктория" ще формират избирателния блок "Победа".

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Русия щяла да обедини двата братски народа

Електоралният блок "Победа" вероятно ще позволи на Кремъл да се съсредоточи върху единно политическо усилие в Молдова, вместо да поддържа отношения с множество проруски молдовски актьори и партии, както правеше напоследък.

Руските и китайските военноморски сили подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество на 21 април на фона на неотдавнашните съобщения за засилена подкрепа от страна на Китай за войната на Русия в Украйна.

Кремъл блокира достъпа до уебсайта на френската неправителствена организация "Репортери без граници" (RSF), като по този начин лиши руснаците от достъп до независими оценки на свободата на словото и печата в Русия.

Украйна трябва да бяга с всички сили, за да остане на място

Украйна трябва да бяга с всички сили, за да остане на място

Във войната нищо не е завършено - за украинците предстои тежко трето лято

Независимата руска неправителствена организация "Роскомсвобода" съобщи на 21 април, че уебсайтът на "Репортери без граници" е блокиран в Русия заедно с други ресурси, които публикуват информация за войната на Русия в Украйна.

"Роскомсвобода" отбеляза, че в официалния руски регистър на блокираните сайтове не е посочена отговорната федерална агенция или официалната причина за блокирането на "Репортери без граници", и прецени, че вероятната отговорна страна е Главната прокуратура на Русия.