Според Института за изследване на войната (ISW) Русия разчита на няколко държави, включително на Индия, Сърбия и Китайската народна република (КНР) при усилията си да избегне западните санкции.

Financial Times съобщи на 4 септември, че руското министерство на промишлеността и търговията е разработило план да похарчи близо 1 милиард долара за осигуряване на критични електронни компоненти през октомври 2022 г., което включва възможността за изграждане на съоръжения в Индия, така че тя да получи достъп до такива компоненти. Изтеклите документи разкриват, че Русия тайно е придобивала чувствителна електроника с двойна употреба от Индия със "значителни резерви" от индийски рупии, натрупани от руски банки от увеличаване на продажбите на петрол в Индия. Степента, до която Русия е изпълнила този план, остава неясна, въпреки че според ISW Русия е ангажирана в по-широки усилия да избегне западните санкции и да закупи санкционирани електронни компоненти и машини, необходими за производството на отбранителната промишленост на Русия чрез чуждестранни участници.

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

Налагат се санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

Руският президент Владимир Путин се срещна със сръбския вицепремиер Александър Вулин на 4 септември в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток, Приморски край. Путин и Вулин обсъдиха премахването на двустранните търговски бариери, за да обърнат намаляващите нива на търговия, а Вулин заяви, че Сърбия няма да наложи санкции на Русия и няма да позволи нейната територия да бъде използвана за "антируски" действия. Коментарът на Вулин може да е бил предназначен отчасти за предотвратяване на част от раздразнението на Путин след неотдавнашното закупуване от Сърбия на 12 изтребителя Rafale от Франция, вероятно в опит да диверсифицира доставчиците на оръжия за страната от Русия. Путин заяви, че се надява да види сръбския президент Александър Вучич на предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан през октомври.

Той се срещна и с вицепрезидента на КНДР Хан Джън на 4 септември и подчерта, че Източният икономически форум служи като ценна платформа за подобряване на взаимното разбирателство и насърчаване на икономическото сътрудничество между Русия и Северна Корея. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 3 септември, че Путин е информирал служители на КНДР за резултатите от неотдавнашното си пътуване до Монголия, по време на което той открои нарастващата регионална търговия и сътрудничество с Пхенян и Улан Батор.

ISW по-рано е забелязвал индикации, че чуждестранни компании и банки, включително в КНДР, все повече се въздържат да извършват транзакции с руски субекти поради опасения от вторични санкции от страна на Запада, което може да повлияе на усилията на Русия за избягване на санкциите.

От Института съобщават и че в нощта на 3 срещу 4 септември руските сили са ударили гражданска инфраструктура в град Лвов, а освен това и в няколко области - Лвовската, Кривий Рог, Днепропетровска. При атаката те са използвали както безпилотни самолети, така и ракети.

САЩ заплашват да наложат санкции на държави, които приемат руски банки

САЩ заплашват да наложат санкции на държави, които приемат руски банки

Китай, Турция и ОАЕ са под наблюдение

Украинските власти разследват данни за очевидни руски военни престъпления срещу украински войници.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че до 2026 г. държавата му ще предостави на Украйна 17 допълнителни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Междувременно в правителството на Украйна настъпиха редица рокади. Това обаче не стимулира кой знае колко украинските сили и те успяха да постигнат незначителен напредък в Курска област на фона на продължаващите боеве на територията на Украйна.

Руските сили напреднаха югоизточно от Покровск и югозападно от град Донецк, където наскоро украинските сили си възвърнаха позиции западно от град Донецк.

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да се представя като институция, която твърдо спазва задълженията си към руските ветерани от войната в Украйна.