САЩ предупредиха страните, които търгуват с Русия, че рискуват да им бъдат наложени вторични санкции, ако позволят на руски банки да откриват местни клонове, за да финансират доставките на стоки за военната машина на Владимир Путин.

Целта на този ход е да се затворят заобиколните пътища, които Русия използва, за да заобикаля санкциите, по-специално като намира неясни начини да плаща за стоки с двойна употреба, необходими за производството на оръжия за инвазията в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на САЩ, заяви, че Вашингтон вече е готов да преследва държави, които позволяват на руски банки да откриват клонове в техните юрисдикции, за да заобикалят западните санкции - дори ако самата банка не е подложена на санкции.

"Ще преследваме клона, който те откриват, и други организации и компании във вашата юрисдикция, които работят с тях", каза Адейемо.

"Това не е просто предупреждение за правене на бизнес с дъщерни дружества или клонове на вече санкционирана институция", допълни той и заяви, че страните трябва да спрат създаването на всеки руски клон или дъщерно дружество, "защото те ще бъдат използвани за заобикаляне на санкциите, наложени от нашата коалиция".

Мерките са последните от поредица промени в правилата, предназначени да предотвратят руския внос на чувствителни военни стоки, което кара банките по света да се опасяват от участие в търговското финансиране.

Заповедта, издадена от Белия дом през декември 2023 г., предупреждава чуждестранните финансови институции, че са изложени на риск от вторични санкции, ако извършват или улесняват трансакции, свързани с руския военнопромишлен комплекс. През юни списъкът на санкционираните субекти беше разширен, за да включи всички руски субекти, подлежащи на санкции.

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

Налагат се санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

Смята се, че заплахата ще създаде значителни проблеми за Русия при финансирането на вноса на чувствителни стоки. Официалните данни за търговията показват, че износът от Китай и Турция за Русия на най-важните военни стоки е намалял рязко след издаването на указа.

Износът от Китай на така наречените "високоприоритетни" стоки - набор от експортни стоки, за чието спиране САЩ и техните съюзници полагат специални усилия, е намалял от 421 млн. долара през декември на 212 млн. долара през февруари.

Русия се готви за десетилетия санкции

Русия се готви за десетилетия санкции

Ще се бори ли с тях, или ще се научи да ги заобикаля

Адейемо заяви, че Русия продължава да се бори да намери канали за плащане на стоките след неотдавнашните санкции на САЩ срещу компании като ВТБ Банк Шанхай, единственото представителство на руска банка в Китай, която САЩ включиха в черния списък през юни.

Служителят заяви, че САЩ пренасочват вниманието си към по-малки банки в нови държави, след като по-ранният кръг от натиск е накарал по-големите кредитори в страни като Китай, Турция и ОАЕ да се откажат от руски контрагенти.

Великобритания и САЩ налагат нови санкции на Беларус

Великобритания и САЩ налагат нови санкции на Беларус

Ще финансира 2,5 милиона паунда в подкрепа на правата на човека в Беларус и каузите на гражданското общество

Русия полага усилия за създаване на алтернативни платежни системи, които да са достатъчно силни, за да устоят на натиска на Запада, а страни като Китай и Иран споделят недоволството ѝ от финансовото господство на САЩ.

Китайският премиер Ли Цян и руският министър-председател Михаил Мишустин обещаха да "осигурят гладкото и правилно функциониране на каналите за разплащане" след среща в Москва в четвъртък. Това включва използването на юана и рублата за повече трансакции, откриването на повече кореспондентски сметки в техните страни и подкрепа за по-тесни връзки между финансовите им системи.

С нови санкции срещу Беларус ЕС хлопва вратичката в мерките срещу Русия

С нови санкции срещу Беларус ЕС хлопва вратичката в мерките срещу Русия

Съюзът продължава борбата срещу заобикалянето на санкциите

Но Адейемо заяви, че доминиращата роля на Запада в световните финанси означава, че повечето големи банки са се предали на западния натиск.

"Те правят много повече бизнес със САЩ, ЕС, Обединеното кралство и останалите страни от нашата коалиция, отколкото с Русия", каза той. "Те не искат да загубят достъпа си до долара, еврото, паунда или йената."