Италиански политици настояха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да не се намесва във вътрешната политика на страната, съобщава "Политико".

Острата им реакция бе породена от предупреждение на Фон дер Лайен, че Европа разполага с "инструментите" да се справи с Италия, ако нещата тръгнат в "трудна посока".

По време на конференция в Принстънския университет по-рано днес служител посочи на шефа на ЕК, че "фигури, близки до Путин", са сред кандидатите за предстоящите избори в неделя.

"Ще видим. Ако нещата тръгнат в трудна посока - става въпрос за Унгария и Полша, разполагаме с инструменти", заяви тя.

Коментарът й бе ясна препратка към способността на Европейската комисия да намалява средствата, отпускани на страните членки, ако се счита, че те нарушават върховенството на закона.

ЕК завоалирано предупреди бъдещите управляващи в Италия

ЕК завоалирано предупреди бъдещите управляващи в Италия

Фон дер Лайен обеща последствия при отклоняване от демократичните принципи

Миналата седмица ЕК препоръча средствата, отпуснати на Унгария, да бъдат орязани със 7,5 милиарда евро заради корупция - първият подобен случай в 27-членния блок с цел осигуряване на по-добра защита на върховенството на закона.

Забележката на Фон дер Лайен дойде само ден преди края на предизборната кампания в Италия и провокира гнева на множество кандидати.

"Какво е това, заплаха? Това е срамна арогантност", написа в Туитър лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини. Той настоя Фон дер Лайен да "уважава свободния, демократичен и суверенен вот на италианския народ".

Салвини също каза по италианската телевизия, че "ако някой в ​​Брюксел мисли да намали средствата, които принадлежат на Италия, защото Лигата печели изборите, тогава трябва да преосмислим тази Европа". По негови думи това е "институционален тормоз".

Италия е най-големият бенефициент на фонда на ЕС от следващо поколение - пакет от безвъзмездни средства и заеми за справяне с икономическите предизвикателства след пандемията от COVID-19.

Дори Матео Ренци, приятелски настроеният към ЕС либерален лидер на партията "Италия Вива", помоли Фон дер Лайен "изобщо да не се намесва в италианските вътрешни работи".

Сигурен съм, че тя ще изясни коментара си, заяви по-мекият Енрико Лета, който ръководи лявоцентристката демократична партия. Той увери италианските избиратели, че "няма изнудване от страна на ЕС".