Италианското правителство е готова да започне преговори с Ломбардия и Венето, след като двата богати региона гласуваха за по-голяма автономия, заяви премиерът Паоло Джентилони, цитиран от "Ройтерс".

За разлика от скорошният референдум за независимост в Каталуния, който предизвика политическа криза в Испания, италианските референдуми този уикенд бяха законни, но не и обвързващи Рим.

Посочвайки, че няма намерение да прави драма от гласуването, Джентилони заяви, че е готов да обсъди как Ломбардия и Венето искат да продължат.

"Тук говорим за това как да направим Италия по-добра. Ние не поставяме под въпрос Италия и нейното единство", коментира той по време на посещение в петролна рафинерия близо до Венеция, столицата на североизточния регион Венето.

"Правителството е готово да проучи плюсовете от това ... ще бъде сложна дискусия, която не може да бъде направена за пет минути", добави той.

Регионалните правителства имат правото да поискат разглеждане в 23 политически сектора, включително околна среда, инфраструктура, здравеопазване и образование.

Най-деликатните преговори вероятно ще бъдат данъците, като Венето настоява да им бъде разрешено да харчат 90% от всички данъци, натрупани на тяхна територия.

Венеция и Ломбардия искат повече свобода
Обновена

Венеция и Ломбардия искат повече свобода

Референдумът не е необвързващ

Бедните и по-слабо развити южни региони в Италия се притесняват, че в бъдеще ще получават по-малко средства, ако Ломбардия и Венето запазят по-голямата част от данъците си, предимно за себе си.

Пет региона в Италия - островите Сицилия и Сардиния и три сравнително малки гранични области с езикови малцинства - вече имат специален автономен статут съгласно конституцията.  

Венето иска да се присъедини към тях. Това обаче може да стане с промяна в конституцията, която правителството не желае да приеме.

"Ние сме готови (да предоставим по-големи правомощия) в границите, определени от нашите закони и нашата конституция", допълва Джентилони.

Преговорите вероятно ще отнемат месеци и най-вероятно ще бъдат прекъснати от националните избори, които трябва да са през май 2018 г. Всяка сделка между правителството и регионите трябва да бъде одобрена от парламента.